Hírek, beszámolók

Finisbe érkezett a Rebecca

A Budapesti Operettszínház legújabb, nagy sikernek ígérkező bemutatója, a Rebecca – a Manderley ház asszonya című musical lassan a finisbe érkezik. Sylvester Lévay és Michael Kunze irodalmi ihletésű műve bő egy hónapon belül, 2010. március 19-én a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében kerül bemutatásra.
 
A tegnapi sajtótájékoztatón Kerényi Miklós Gábor, a teátrum igazgatója, a Rebecca musical művészeti vezetője hangsúlyozta,  hogy célkitűzésüknek tartják a történelmi és irodalmi témájú, főleg magyar szerzők tollából származó művek bemutatását. Sylvester Lévay-t a világ legismertebb magyar zeneszerzőjeként aposztrofálta, s feltette a kérdést, hogy vajon ezzel a magyar publikum tisztában van-e. 
 
A magyar származású zeneszerzővel jó barátságot ápoló direktor hangot adott örömének azzal kapcsolatban, hogy a Rebecca immáron a harmadik Lévay – Kunze mű, melyet teátruma bemutat. Az első ilyen mű az Elisabeth volt 1996-ban, majd ezt követte 2003-ban a Mozart!. Mindkét musicalt Kerényi Miklós Gábor rendezte. A harmadik mű, a Rebecca rendezését ugyan egy – Kero szavaival élve – “ifjú, erőteljes és kemény” főrendezőre, Béres Attilára bízta, művészeti vezetőként azonban ő is közreműködik a darab színrevitelében. 
 
Sylvester Lévay maga is részt vett a sajtótájékoztatón, s elmondta, hogy rendkívül büszke, hogy a Rebeccát hazájában mutatják be, s nagyon élvezi az előkészületeket és a próbákat. Az anyanyelvén megszólalni mindig jó érzés számára, s a próbákról is jó érzéssel megy haza. A művészeket világszintűnek nevezte, s nagyon elégedett a szereposztással is. “Három a magyar igazság és egy a ráadás!” – mondta Lévay, abbéli reményét kifejezve, hogy nem a Rebecca lesz az utolsó műve, melyet a Budapesti Operettszínház bemutat.
 
Béres Attila rendező filozófiai gondolattal indított, miszerint Kant  leírta, milyen a csodálatos természetű szépség. A főrendező szerint ha Kant azt is leírta volna, milyen a csodálatos természetű szerelem, nos, azzal jellemezhetnénk a Daphne du Maurier regényében megnyilvánuló érzelmeket. “Ezt a fajta történetet elmesélni mindenkinek gyönyör” – mondta. A show musicalekkel ellentétben ízig-vérig színházi műnek nevezte a darabot, melynek megrendezése élvezet, de ugyanakkor hatalmas felelősség is. 
 
Az eseményen természetesen a musical szereplői is részt vettek. Felolvasásra került a szereposztás illetve két dal is elhangzott a darabból: egy szerelmi duett a két “Én” – Maxim de Winter páros (Szinetár Dóra  – Bereczki Zoltán illetve Vágó Zsuzsi – Szabó P. Szilveszter) előadásában, illetve a címadó dal, a Rebecca is felcsendült a három Mrs. Danvers (Janza Kata, Nádasi Veronika és Polyák Lilla) interpretációjában.
 

Kapcsolódó tartalmak

Broadway-musicalek Párizsban

Volf Anna

Évadnyitó Társulati Ülés az Operettszínházban

Nagy Péter

Grease (Syma, 2015. október 16.)

Buchmann-Horváth Emese

Kútvölgyié a Páger-gyűrű

Krista Adrienn

Webber-koncert a MüPában

admin