Kitekintő

Rendhagyó musical vagy formabontó cirkuszi produkció? – Lúdas Matyi a Cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz kísérleti előadása minden korosztály számára tökéletesen fogyasztható formában egyszerre szórakoztat, nevel és elvarázsol.

Nem mindennapi élmény részese lehet az, aki ellátogat a Fővárosi Nagycirkusz Lúdas Matyi előadására, ahol igazi összművészeti produkcióval szórakoztat kicsiket és nagyokat a színészekből, akrobatákból és egyéb cirkuszi művészekből álló népes társulat izgalmas zenei világgal aláfestve.

A Lúdas Matyit láthatta már a nagyérdemű film, rajzfilm, daljáték és táncprodukció formájában is. Most mindez egy két részes előadás formájában, sokszínűségével ejti rabul a nézőket, ahol egyszerre van jelen a manézsban a színészi játék, az állat számok, a bábművészet, az artista-mutatványok, valamint a zene és a tánc.

A főbb szerepekben az idősebb, sokat bizonyított színművészek (Felföldi Anikó Jászai Mari díjas, érdemes művész Matyi anyjaként, Konter László Jászai Mari díjas Döbrögiként, Méhes Csaba a falu bolondjaként) mellett az új művész generáció ifjú titánjai is bemutatkozási lehetőséget kapnak (Endrédy Gábor és Kabai Alex mint Lúdas Matyi, Maka Gyula, mint kisbíró).

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

Elismerésre méltó, hogy az előadás fiatal művészei nem csak a saját műfajukban kiválóak, hanem a színészek gyakran éneklés közben artista elemekben is tündökölnek, illetve az artista csapat tagjai olykor a kórusban is megállják a helyüket. Kabai Alex címszereplőként nem csak prózai és énekesi, hanem artista tehetségéről és bátorságáról is bizonyosságot ad. A ludakat és Matyi barátait alakító kiváló artisták pedig lélegzetelállító profizmussal teszik igazán cirkuszivá a produkciót karikával, dróton vagy épp légtornász számokkal.

Az előadás több zenei műfajra épít. A népzenei betétek mellett akár a klezmer, akár a mai modern hangzás, a funky vagy a dzsessz is mind teret nyer és erősíti egy-egy jelent hatását a nagyszerű muzsikusokból álló zenekar előadásában, akik együtt lélegeznek az előadással.

Az izgalmas látványvilág mellett a Lúdas Matyi fő erénye, hogy a szórakoztatás mellett értékekre is nevel. Szelídség, hűség, szorgalom, alázat, tisztaság, egyensúly, irgalom – mind olyan erények, amelyek a mindennapjaink része kell, hogy legyenek és nélkülük a valódi cirkusz sem képzelhető el.

A szándék, hogy a darabbal új közönségréteget szólítson meg a cirkuszművészet, célba talált, és a produkció a tavaszi sorozat után várhatóan ősszel ismét visszatér a Fővárosi Nagycirkusz manézséba, hogy Matyi és hűséges segítői, a ludak újra megbocsáthassanak Döbröginek.

Knapné Hanyecz Tünde

Kapcsolódó tartalmak

Erős évadot zárt a veszprémi Petőfi Színház

Volf Anna

Kabaré – Soproni Petőfi Színház

Vincze Dániel

Egy napig a gyerekeké lesz a Müpa

halasi.vivien

Londoni színházi díjak 2010

admin

Születésnapi est a Madách Színházban

Buchmann-Horváth Emese