Kitekintő

Retró ruhadarab a Karinthy Színházban

Az izomláz garantált, de nem a több órás kemény edzéstől, hanem a rekeszizmokat próbáló poénoktól. A nadrág a hatvanas évek szocialista Magyarországára kalauzolja a nézőt, egy nevettetve gondolkodtató időutazásra.

A Karinthy Színház legújabb bemutatója Dunai Ferenc A nadrág című vígjátéka, melyet a teátrum igazgatója, Karinthy Márton rendezett. A darab a hatvanas években, az “átkos” idején játszódik. Radó Tamás vállalatigazgató titkos szeretője ágyában készül ünnepi beszédére, amikor is bekövetkezik a baj: a szocialista erkölcs őrének nadrágja eltűnik. És minthogy a nadrágja nélkül az ember nagyon elveszettnek érezheti magát, a férfi napja teljesen felborul, és minden titkára fény derül.

Dunai Ferenc a szocialista vígjáték műfaját revitalizáló komédiája remek alkalmat nyújt a színészeknek tehetségük megcsillogtatására. Berta kartársnő (Gubik Ági), az igazgató elvtárs szeretője, bármit megtenne, hogy több időt töltsön vele az ő szeretett vállalatvezetője (Kerekes József). Mivel probléma merült fel a legfontosabb ruhadarabbal kapcsolatban, az idő pedig csak telik, a feleségnek (Balázs Andrea) – akinek szimata jobb, mint a legjobb detektív kutyáké – gyanús lesz a férj kimaradása. És hogy a szerelmi szál ne legyen ennyire egyszerű, megjelenik a műszaki rajzoló Laci is (Dányi Krisztián), aki Berta szerelmére vágyik mindennél jobban. A felmentő sereg a második felvonásban Koltai SZB. titkár (Márton Róbert) személyében érkezik, akinek segítségével talán rendeződhetnek a dolgok…

Bár a szocializmus már rég a múlté, a deszkákon megjelenő karakterek rendszertől függetlenül azoknak is ismerősök lehetnek, akik jóval a darab keletkezése után születtek. Az áthallások az előző rendszerrel minden korosztály számára nézhetővé, érhetővé és élvezhetővé teszik az előadást. Ugyanakkor A nadrág nem csak humorban gazdag, de mély társadalmi mondanivalóval is rendelkezik: nagyszerűen mutatja be a társadalmi problémákat, az emberek életének nehézségeit, melyek sokszor – rendszertől függetlenül – napjainkban is érvényesek. A hatalommal rendelkezők a saját érdekük miatt összefognak, egymást segítik céljaik elérésében, míg a kisemberek szinte minden esetben rosszul jönnek ki az ilyen helyzetekből. A játék még ma is ugyanaz, csak a díszletek változtak.

A nadrág nem csak a darabban bemutatott korszakot átélteknek ígér remek szórakozást, hanem a fiatalabb generációknak is, hiszen a történelmi tényeken túlmutatva szórakoztatóan tárja elénk a 60-as évek egy szeletét.

Szalai Leila

Kapcsolódó tartalmak

Better Than Sex! – magyar siker Londonban

admin

Szegedi Várjátékok: mesemusical, komédia, operett

Volf Anna

Cameron Mackintosh, A nyomorultak producere bekerült a Broadway Hírességek Csarnokába

Volf Anna

Zac Efron az új londoni József?

admin

Közszolgáltatási szerződést köt a Budapesti Operettszínház

Buchmann-Horváth Emese