Belföld Hírek, beszámolók

Rock'n Road show-ra indul a barokk Messiás

A Messiás.ma című megaprodukció Händel halhatatlan remekművét dolgozza fel. Az ünnepi előadás 2017. április 25-én a Művészetek Palotájának Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében került bemutatásra, a Reformáció Emlékbizottság támogatásával, a Reformáció 500. évfordulója alkalmából megrendezett emlékév keretében.

A Várkonyi Mátyás Színtársulás már gőzerővel próbál ismét, hamarosan magyarországi turnéra indulnak. 2018. március 26-án Pécsett, a Kodály Központban, április 16-án a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központban, április 17-én Nyíregyházán az Egyetem Kodály-termében mutatják be a produkciót, de a nyár folyamán az Agria Nyári Játékok keretében Egerben is láthatja a nagysikerű művet a közönség.

Az átdolgozás hagyományos és mai, elektronikus hangszerekkel, digitális hanghatásokkal kombinált rockoratorikus passió, amelyben a bibliai szöveg új, magyar fordításban hangzik el.

Várkonyi Mátyás, a produkció megálmodója és megvalósítójaa Rock Színház egykori alapító- igazgatója nem először nyúl ehhez a örökérvényű bibliai témához újító szándékkal. A Jézus Krisztus Szupersztár magyarországi ősbemutatója is ezt a témát dolgozta fel  1986-ban.  „Meghatározó volt az a korszak az életemben, ezért ebből is építkezem”– mondta. „Olyan művet szeretnék létrehozni, amely a közönség különböző rétegeihez juthat el, azokhoz, akik nem annyira járatosak a komolyzenében, sőt, nem is nagyon szeretik. És fontos számára az is, hogy azok is befogadják, akik  rajongói a barokk muzsikának. Szerintem ezeket a korokat és műveket csak az anyagi érdekek állítják szembe, felállítva álértékeket és álkategóriákat.  A zene lehet jó vagy rossz, sikeres vagy sikertelen, de az üzlet az egészen másról szól! – A pénzről!

Kiemelte: Händel Messiásában a legfőbb érték a barokk életérzés, amitől nem fog elszakadni, viszont dramaturgiailag átszerkeszti, amivel a mába helyezi a művet. „A Messiás oratórium története minden időben megállja a helyét, de az a célom, hogy megmutassam, hogyan lehet ezt a történetet a mai korba átültetve érzékletesen színpadra vinni. A darabban fontos szerepet kapnak majd  mindennapjaink digitális eszközei, a mobiltelefonok.”

Fontos eleme a remekmű újragondolásának a hangszerelés. A Rock Theater Band közreműködésével olyan hangszerek, hangzások és elektronikus effektek is kerülnek a műbe, amelyekkel egy valóban izgalmas cross-overszerű zenei világ jön létre. A közreműködő művészek azzal teszik különlegessé az eseményt, hogy egymástól látszólag elütő, távoli műfajokból érkeznek, létrehozva egy új, fúziós, összművészeti produkciót. A barokk hangzást a világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekar, valamint az Új Liszt Ferenc Kamarakórus képviseli, míg az oratórium klasszikus vonulatát a négy vezető szólista Rácz Rita (szoprán), Balogh Eszter (alt), Csengeri Attila (tenor), valamint Gábor Géza, illetve Najbauer Lóránt (basszus) képviseli.

A 2018 januárjában, a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Teátrumában nagy sikerrel bemutatott legendás Várkonyi mű, a Dorian Gray musical egyik főszereplője, Csengeri Attila számára kihívás lesz az oratóriumi szerep, hiszen ő  eddig leginkább a musical és operett világában mozgott otthonosan. „Rajongással vártam ezt a formabontó előadást, és kíváncsi voltam, hogyan tudjuk megvalósítani a rendező instrukcióit a minél szélsőségesebb váltásokra vonatkozóan, hiszen ő ennek a mestere” – mondta az énekes.

A darab közreműködői között található Karácsony János – James, valamint a Jézus Krisztus Szupersztár hazai ősbemutatójának szereposztásából is ismert Malek Andrea, a musical színpadok egyik legismertebb női sztárja, Csuha Lajos, Földes Tamás, Makrai Pál, rockszínház legismertebb  sztárszínészei, valamint Szemenyei János, a legzenészebb színész és a legszínészebb zenész. A koreográfiát Fodor Zoltán készítette, az előadást mozgással, tánccal, látványos dinamikus mozgással az Inversedance – Fodor Zoltán Társulata tölti meg, a produkcióbana betlehemi játékbangyermekszereplők is közreműködnek. A produkció jelmeztervezője Horváth Kata.

Várkonyi Mátyással készített interjúnkat itt, a darabról készült ajánlónkat itt olvashatjátok.

Kapcsolódó tartalmak

József 200. jubileumi előadás (Madách Színház, 2015 Január 19.)

Motyovszki Márton

Színházak éjszakája – 30 színház várja különleges programokkal a közönséget

Volf Anna

30 ezren látogatták a Karinthy Színházat a teátrum 33. évadában

Buchmann-Horváth Emese

Anna Karenina Veszprémben?

admin

Új zenés beszélgetés-sorozat indul májusban

Buchmann-Horváth Emese