Hírek, beszámolók

Rómeó és Júlia közönségtalálkozó: titkok, érdekességek és sok nevetés

Hamarosan kerek évfordulóhoz érkezik a Rómeó és Júlia.  Ez alkalomból különleges közönségtalálkozóra került sor, ahol a kulisszatitkok mellett a jubileumi előadás részleteibe is betekintést nyerhettünk. Az eseményen részt vett az előadás zeneszerzője, rendezője és a szereplőgárda „óvodás, általános iskolás és örökifjú tagjai” is – ahogy a műsorvezető, Homonnay Zsolt poénos konferálásából kiderült.

Tíz éve már, hogy kitört a Rómeó és Júlia musical láz Magyarországon. Miközben a Juventus Rádióban a toplisták élére tört a Les Rois Du Monde, a Budapesti Operettszínházban már javában próbáltak a musical hazai bemutatójára. Hogy mi tetszett meg a színház vezetőségének a musicalben? Elsősorban a zene és a történet összhangja és, hogy remekül illett a teátrum csapatához – árulta el Kerényi Miklós Gábor. Egyébként a darabot meglehetősen átvariálták, a francia koncertszerű előadást színháziasabbá tették. Például, a musical zeneszámait felhasználva, beleírták Rómeó és Paris párbaját. Okozott is némi aggodalmat, hogy mit fog szólni a zeneszerző-szövegíró a tömérdek változtatáshoz, de ő csak ennyit mondott a direktornak: „őrült”, és aláírta a szerződést, amit az igazgató azóta is őriz.

Hogy mi inspirálta a zeneszerzőt, hogy pont Shakespeare egyik legismertebb – már rengeteg féleképpen feldolgozott – drámájából írjon musicalt? A felesége javasolta neki, ugyanígy volt ez a másik musicalje, az Elfújta a szél esetében is – mindezt pedig maga Gerard Presgurvic osztotta meg velünk, aki szintén a közönségtalálkozó vendége volt. Alkalmi tolmácsként Bardóczy Attila működött közre.

Tehát tíz éve ilyenkor már főpróbahét volt az Operettszínházban. Próbáltak egész nap és még a vécében is szövegösszemondót tartottak – emlékeztek vissza a közönségtalálkozó, már a premieren is látható résztvevői. Nem csak a próbafolyamat eseményeiből, hanem az előadás tíz éve alatt előforduló bakikból, vicces szituációkból is megosztottak néhányat. Azokban a párbajokban, ahol Dolhai Attila és Homonnay Zsolt szerepeltek, több ilyen is előfordult. Még mindig nevetésbe fullad annak elmesélése, amikor Párist két tőrrel szúrták le (egyel Rómeó, egyel pedig a kint felejtett eszközt visszajuttatni próbáló súgó) vagy, amikor Rómeó nadrágja szétszakadt és így közelített a Rómeó helyett a röhögéssel küzdő Paris felé.

Kocsis Dénesnek és Kádár Szabolcsnak a mikroportokkal gyűlt meg a baja, ugyanebben a jelenetben, ugyanis, csak az egyiküké működött, ezért igazán közel kellett hajolniuk egymáshoz, ahhoz, hogy hallatszódjon a duettjük. Az ellenségeket játszó színészek így nehezen tudták megoldani, hogy a jelenet hiteles és komoly maradjon.

Vágó Zsuzsi egyszer azzal a problémával szembesült a darab végén – Rómeó mellett lógva -, hogy nincs meg a tőr, amivel leszúrhatná magát, így lehetetlen feladatra vállalkozott: Júlia azon az estén nem leszúrta, hanem megfojtotta saját magát.

Többek között szó volt még Dolhai Attila 30 születésnapjáról – ami Kerényi Miklós Máté és Bereczki Zoltán jóvoltából kisebb fennakadást okozott az aznapi Jogod nem volt jelenet alatt -, Földes Tamás krinolinos tréfájáról és arról a Gyűlölet duettről is, ahol Csengeri Ottília kolegalitása győzött, így a nagy acsarkodás közepette Montaguené megmentette Capuletnét, azaz Füredi Nikit.

A közönségtalálkozóra videóüzenet is érkezett, méghozzá Bereczki Zoltántól, Szinetár Dórától és az előadás koreográfusától, Duda Évától. Sőt egy titokra is fény derült, a darab magyarországi jogaival rendelkező ügynökség képviseletében megjelent Lőrinczy György elárulta, mi lesz a január 24-ei jubileumi előadás különlegessége:

Aznap több szereposztás is színpadra áll majd. Az előadást a legfiatalabb, nemrég debütált gárda kezdi, őket a „középső” csapat váltja, a második felvonásban pedig a premier szereposztás lesz látható (azaz Szinetár Dóra, Dolhai Attila, Szabó P Szilveszter, Bereczki Zoltán, Mészáros Árpád Zsolt, Náray Erika, Földes Tamás, Németh Attila, Janza Kata, Csengeri Ottília és Csuha Lajos). Ezen kívül az Esemble is két csapatra oszlok majd.

Stern Ágnes

Kapcsolódó tartalmak

Szulák Andrea ünnepi koncertje az Operettszínházban

admin

Mini interjú Rákász Danival

Vincze Dániel

A három testőr a Pannon Várszínházban

Rechtenwald Kristóf

Ma lenne 70 éves Iglódi István

Rechtenwald Kristóf

10 éves a Vámpírok bálja

Buchmann-Horváth Emese