Hírek, beszámolók

Rómeó és Júlia – Új generáció a színpadon

A Budapesti Operettszínház idestova 10 éve mutatta be a Rómeó és Júlia című musicalt, melyen egy nemzedék nőtt fel. Szombaton délután ennek a nemzedéknek több tagja is debütáltak a színpadon.
Több mint ötszáz előadáson van túl Gerard Presgurvic Rómeó és Júlia című musicalje, melyet közel tíz éve mutatott be a Budapesti Operettszínház és azóta is a teátrum legsikeresebb darabjai közé tartozik. A William Shakespeare drámája alapján készült műben mostantól a színház hat fiatal tehetsége is látható a főszereplők között.

“Ezen az előadáson felnőtt egy nemzedék. Itt volt az ideje, hogy ez a nemzedék a színpadon is megmutassa magát. A darab a lángoló ifjúságról, az őrült szerelemről, a társadalom manipulációin is győzni tudó, ifjúi ártatlanságról mesél. Azt gondolom, nagyon jót tesz az előadásnak hogy egy új, átütően erős és szemtelenül fiatal csapat játszhatja most el mindezt. Természetesen a nagy “öregek” sem hagyják el az előadást, a törzsközönségnek így biztosan öröm lesz összehasonlítani, hogy mennyiben mások a tíz-tizenkét évvel fiatalabb kollégáik.”  – nyilatkozta Kerényi Miklós Gábor, a darab rendezője.

Az előadás nem először ad lehetőséget, hogy a fiatalok is megmutathassák, mit tudnak. A premier-szereposztás után néhány évvel, 2005-ben, egy “csikócsapat” állhatott a színpadra, közülük a mai napig látható Vágó Zsuzsi és Vágó Bernadett Júliaként, Kerényi Miklós Máté Benvolióként, Szabó Dávid pedig Mercutióként. Két évvel ezelőtt Kocsis Dénes Rómeó, Kádár Szabolcs Paris, majd Brasch Bence Mercutio szerepében debütált. Hozzájuk csatlakozott, az idei évadban Jenes Kitti Júliaként, Gömöri András Máté Benvolióként, Karányi Péter Tybaltként, Prescsák Zita Capuletnéként és Szentmártoni Norman Verona hercegeként. Veréb Tamás személyében pedig a musical történetének legfiatalabb Rómeóját köszöntheti a közönség. A 19 éves színész mai napig nem hiszi el, hogy főszereplője lett kedvenc darabjának. “A premierig el sem hittem, hogy ez az egész megtörtént. Nagyon vártam, hogy valamikor majd eljön ez a pont az életemben, de nem gondoltam, hogy ilyen korán. Nem gondoltam, hogy az Operettszínház munkájában való bármiféle részvételi lehetőség ilyen hamar megtalál. Ráadásul ez egy főszerep és pont a Rómeó. Nagyon örülök ennek az egésznek és borzasztóan hálás vagyok a Kerényi Miklós Gábor direktor úrnak, hogy rám gondolt. Egy egészen fiatal, játékos Rómeót van lehetőségem megformálni és ehhez persze nagy lendületet merítek a saját fiatalságomból. Úgy tervezem, hogy a karakterem egy kedves, szerethető figura lesz, aki majd Júlia és a nézők szívébe is belopja magát.” – mondja Veréb Tamás, aki Júlia szívébe már egészen biztosan belopta magát, hiszen Jenes Kitti nagyon örül partnerének.

A Júliaként debütáló fiatal színésznő nem először bizonyít, hiszen A Szépség és a Szörnyeteg németországi turnéján Belle-t, a női főszereplőt játssza. “Júlia abszolút szerepálom és ez nem közhely. Óriási kihívás. Azt gondolom, hogy mindegyik művésznőnek, akik előttem formálták meg Júliát, más volt az erőssége. Nem akarom utánozni őket. Úgy szoktam hozzányúlni egy szerephez, hogy megpróbálom beleképzelni magam azokba a szituációkba, amelyekkel a szereplő szembesül. Ebben az esetben például a szülőkkel való konfliktus vagy a szerelem. Ezekbe a helyzetekbe könnyen képzelem bele magam, úgyhogy lesz belőlem bőven a szerepben. Jó lehetőség, hogy ilyen fiatalon játszhatjuk el azokat, aki a történet szerint is majdnem korunkbeliek. Veréb Tominak pedig külön nagyon örülök. Gyönyörűen énekel és nagyon jó partner” – mondja Jenes Kitti.

A szintén Presgurvic nevével fémjelzett Elfújta a szél című musicalben, mely a Budapesti Operettszínház idei évadának egyik leginkább várt kőszínházi bemutatója lesz, több, a Rómeó és Júliába újonnan beállt fiatal tehetség már megmutathatta magát a nyáron. Míg abban az előadásban Veréb Tamás és Karányi Péter Ashley Wilkes szerepét formálják meg, most egymás ellenfeleit játsszák. Tybaltként színpadra lépni, több szempontból is nagy kihívást jelentett Karányi Péter számára. “Szabó P. Szilveszter mellett, után eljátszani ezt a szerepet, nem egyszerű. Nem akarom őt utánozni, de mivel kilenc éve benne vagyok ebben az előadásban táncosként, bizonyos képek azért belém forrtak. Ha nem is szándékosan, de lehet, hogy előjön majd egy-két mozdulat tőle. Mindenesetre én magamból szeretnék táplálkozni és nem félek attól, hogy menni fog-e. Menni fog! Szilveszter amúgy azt ígérte, megnéz majd, számomra pedig ez óriási megtiszteltetés. Ahogyan ez az egész előadás is az. Nagyon évezem. A felkészülési időszakban heti három énekóra, színészmesterség órák és a napi két próba tette ki az életemet. Ez nagyon összekovácsolt minket “újakat”. Mi most már egy csapat vagyunk.”

Gömöri András Máté az új csapatban Benvoliót, Rómeó legjobb barátját játssza. A feladata neki sem könnyű, hiszen ahogy ő fogalmazott: ez élete első, egész estés, két felvonásos nagy szerepe. “13 éves voltam, amikor a Rómeó és Júlia cd-t megkaptam. Akkor kezdett el érdekelni a zenés színház és a musical. Bár még azt sem nagyon tudtam, hogy mi is az pontosan. Kölyök fejjel Rómeó akartam lenni. Aztán, ahogyan idősödtem, rájöttem, hogy én nem vagyok Rómeó. Nagyon élvezem, hogy Benvoliót formálhatom meg, de a Rómeóból valószínűleg bármit jó játszani. Bármelyikünk meg tudná találni magában bármelyik szereplőt. Hiszen ez a darab tényleg rólunk szól! Kerényi Miklós Gábor tanár úr azonban nagyon odafigyel arra, hogy mindenki azt csinálja és azt játssza, ami neki jól áll. Karakterben különbözöm a nagy Benvolióktól. Az enyém talán kölykösebb és szögletesebb picit az első felvonásban, aztán viszont nagyot fordul. Tulajdonképpen a második felvonásban nő fel ez a szereplő. Nehéz azt a karakterfejlődést végigvinni a darabon, ami Benvolio maga. Megmutatni azt, hogy a helyes kölyökjátékból hogyan lesz véres dráma. Hiszen a levélben, amit a játék folyamán én tépek össze, benne lett volna a tragédia megoldása. De hát ettől tragédia a tragédia.”

Prescsák Zitának, aki Capuletné szerepében mutatkozott be a “nagyon fiatalok” mellett, pont a kora miatt kellett éveket várnia, hogy megkaphassa Júlia édesanyjának szerepét. Egyszer már jelentkezett rá, akkor azonban túl fiatalnak bizonyult. Most az ő ideje is eljött. “23 éves stúdiós voltam, amikor meghallgattak Capuletné szerepére, de túl fiatalnak ítéltek. Azért ez mégiscsak egy asszony-szerep. Mindig is nagy vágyam volt eljátszani. Már akkor nagyon izgultam és fantasztikus dologként éltem meg a meghallgatást. Most sem izgultam kevésbé és elképesztően vártam. Persze aggódtam, hogy elfogadnak-e majd a “régiek”. Fölösleges volt. Csengeri Ottíliával és Sz. Nagy Ildikóval öltöztem együtt, akik egyből a szárnyaik alá vettek. Otti, aki Montague-né szerepében az ellenfelemet játssza,
minden lépésemet követte és folyamatosan segített. Ez hihetetlenül jó érzés a számomra. Csodálatos együtt dolgozni ezzel az új csapattal. Tetszik ebben a szerepben, hogy a keserűségtől a csalódottságon át a gyűlöletig mindent meg lehet mutatni. Ennek az anyának a keserű és félresiklott életének sokféle színe van, amit előhozhatok magamból. Kerényi Miklós Gábor tanár úr rengeteget segített, hogy minél színesebb legyen a karakterem. Amint ő bejött a próbákra, minden nagyon élő lett. Nem csak lejártuk és betanultuk a dolgokat, hanem neki köszönhetően teljesen magunkévá tettük. Nagyon jó ez az egész!”

Szentmártoni Norman nem először ugrik be Escalusként, így ő talán kevésbé izgult, mint a többiek. Az idei évadtól azonban “főállásban” is Verona hercegeként láthatja a közönség. “Eddig a már jól ismert nagyágyúkkal csináltam ezt az előadást. Idősebb karaktert próbálok azonban játszani a szerepem szerint, meg is vagyok öregítve. Mindkét korosztályt ugyanúgy kezelem. Most teljesen más színe van az egész darabnak. Ez van egy kicsit közelebb ahhoz az igazsághoz, amit a shakespeare-i történetben megteremtettek. Rómeón és Júlián is most az a szerelem látszik, ami meg lett írva. Izgalmas, ami született”

A teátrum január 24-én nagyszabású gála keretében ünnepli a sikermusical bemutatásának 10. évfordulóját.

Forrás: Budapesti operettszínház

Kapcsolódó tartalmak

Jubileummal búcsúzik a Producerek

admin

Elbúcsúztatták Seregi Lászlót

Volf Anna

Váltságdíj – Nárcisz és Echo (Operettszínház, 2014. 04. 16.)

Stern Ágnes

Fejes Szandra musicalestje a Társulat művészeivel

admin

Rebecca: irány a Broadway!

admin