Hírek, beszámolók

Sikeres, gazdag kínálatú évet zárt az egri színház

18 előadást mutatott be az idei évadban az egri Gárdonyi Géza Színház – mondta el Blaskó Balázs igazgató az évadzáró társulati ülésen.

A direktor kitért arra is, hogy a teátrum rohamosan növekvő teljesítménye ellenére sajnos nem nőtt számottevően a központi támogatás, így az intézmény e tekintetben még mindig le van maradva a hasonló nagyságrendű színházak mögött. Eredményeik magukért beszélnek: mára a bérletes nézők száma meghaladja a 13500-at. Székhelyén a társulat 97 százalékos látogatottság mellett 316 előadást tartott. A tájelőadásokkal együtt több mint 350 előadást láthatott a 88600 néző.
A következő, 2015/2016-os műsortervet is a műfaji sokszínűség jellemzi. A család és az összetartozás lesz a központi gondolata az évadnak – jelentette be Blaskó Balázs.
Az első produkció Tim Rice-Andrew Lloyd Webber musicalje: a József és a színes, szélesvásznú álomkabát, az előadást Nagy Viktor rendezi.
A nagyszínpadon ezt követően Eugene O’Neill Utazás az éjszakába című drámája Blaskó Balázs rendezésében, Brandon Thomas-Aldobolyi Nagy György-Szenes Iván Charley nénje című zenés vígjátéka Halasi Imre rendezésében, s Verdi Traviatájából készült táncjáték lesz látható, melyet Topolánszky Tamás visz színre. A gyerekeknek szól Andersen: A hókirálynő című meséje.
Három ősbemutatót is tervez a teátrum: Saint-Exupéry: ‎A kis herceg című regényét zenés, “korhatár nélküli mesejátékként” állítják színpadra. Az egri kötődésű író, Gál Elemér Héthavas gyermekei című regényéből színpadi mű készül, s Szőke Andrea Mese a fiókból című mesejátéka is először kerül színre.
A stúdiószínpadon mutatják be Karl Wittlinger: Ismeri a Tejutat? című optimista drámáját, Páskándi Géza: Vendégség című történelmi drámáját, valamint az Egyenes labirintus című táncjátékot.
Habis László, Eger polgármestere kiemelte, hogy büszkék a színház szakmai sikereire, de arra is, hogy az egri közönség szereti a színházát. Fenntartóként igyekeznek a hátteret biztosítani; tavaly a fény- és hangtechnikát fejlesztették, jövőre az épület homlokzatát újítják fel.
Átadták a Heves Megyei Hírlap olvasói által megszavazott hagyományos közönségdíjakat is: az évad rendezője Csiszár Imre, színésze Nagy András, színésznője Bodor Németi Gyöngyi, táncművésze Tóth Karolina lett. A társulat az évad művészének Rácz Jánost, színházi dolgozójának Szaniszló Tamásnét, a jelmeztár vezetőjét választotta.
 

Kapcsolódó tartalmak

Elisabeth 20. – Interjú Kamarás Mátéval

Sándor Petra

Megvan a Jézus Krisztus Szupersztár szereposztása

admin

Megvan A nyomorultak film teljes szereposztása

Volf Anna

15 éve mutatták be a Jekyll&Hyde-ot a Broadway-n

Potyó Krisztián

Feydeau-bohózatot mutat be januárban a Madách Színház

Sándor Petra