Hírek, beszámolók

Sűrű, izgalmas évadot zárt a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház

Sűrű, izgalmas évadot zárt a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, a nézők számára színvonalas, “fogyasztható” előadásokat hoztak létre – közölte a társulat szerdai évadzáró ülésén Besenczi Árpád igazgató.

Az elmúlt két évben sikerült visszaszerezni a nézők bizalmát, a zalaiak, zalaegerszegeiek ismét szeretnek színházba járni, de szükség volt arra, hogy a művészeti és a műszaki gárda a maximális tudását adja – fogalmazott Besenczi.

Tartalmas évadra készülnek a 2012-2013-as, harmincadik, jubileumi évben is. Lessing a Bölcs Náthán című drámai költeményének színpadra állításával a színházalapító, Ruszt József emléke előtt tisztelegnek; az előadást Csiszár Imre rendezi, a főszerepet Tordy Géza játssza.
Az igazgató szerint fontos előadás lesz a Kvártélyházzal közös produkció is, Paul Portner Hajmeresztő című bűnügyi társasjátéka. A La Mancha lovagja című musicalt Pinczés Istvánnak, a Griff bábszínház új igazgatójának rendezésében mutatják be, a Figaro házassága című vígjátékot pedig Alföldi Róbert rendezi. Jövő év februárjában a Fenyő Miklós életéről szóló, Made In Hugária című musicalt mutatják be, majd Molnár Ferenc A doktor úr című klasszikus bohózatával zárul az évad.
A nagyszínpadi előadások mellett stúdióelőadásokat is terveznek; April de Angelis Színésznő című színművét Sztarenki Pál rendezi. Új helyszínen, a diszkószínházban mutatják be Gianina Carbunariu kortárs román szerző a fiatalok útkereséséről, elvándorlásáról szóló Kebab című színművét. Ősbemutatóra is készül a társulat, Üveganya címmel februárban mutatják be Krusovszky Dénes tragikomikus játékát, Egressy Zoltán Fafeye, A tenger ész című, mozgásokra épülő zenés játékát pedig a fiatal korosztálynak ajánlják – sorolta az igazgató.

Hozzátette, a színészek munkáját kevéssé ismerik el, ezért a vezetés két új díjat is alapított. A fiatal, tehetséges, szorgalmas pályakezdőket elismerő Cserebogár-díjat Kovács Dóra színművész vehette át, Barsi Márton pedig, aki az elmúlt évadban nyolc különböző darabban, több mint száz estén állt színpadra, a Terminátor-díjat vehette át.

A 2011-12-es évadban 260 előadást mutatott be a Hevesi Sándor Színház, hatvannal többet, mint három évvel korábban. A színházi produkciókat 71 ezer néző látta, több mint 9500-an váltottak bérletet.

Balaicz Zoltán alpolgármester kiemelte, az intézményt két esztendeje irányító vezetés jelentős megújulást vezetett be a színház életében, ami “magával hozta a nézők visszacsábítását” is. Az újító kezdeményezések – lakásszínházi előadások, a diákoknak szóló, tantermi “beavató” produkciók – tovább folytatódnak, ezért reális cél, hogy a következő évadban a színháznak előadásaira tízezren váltsanak bérletet – jelentette ki a fideszes alpolgármester.
Január óta az intézmény százszázalékos fenntartója a városi önkormányzat. (A korábbi években 60-40 százalékban volt a város és a megye a fenntartó.) Idén a megyei önkormányzat még 60 millió forinttal hozzájárult a színház fenntartásához, jövőre erre az összegre már nem számíthatnak, de a város továbbra is minden segítséget megad a színház működéséhez – mondta el Balaicz Zoltán az MTI kérdésére. 

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Évfordulók évada az Esztergomi Várszínházban – Együtt jubilál Gogol, Radics és az ExperiDance

Buchmann-Horváth Emese

Meghirdette a 2014-es évad műsorát a Szegedi Szabadtéri

Sándor Petra

Webber musical Fertőrákoson

halasi.vivien

Musical és Miskolc gála szeptemberben újra Miskolcon

Sándor Petra

Szegedi Szabadtéri – Koltay Gábor visszavonta igazgatói pályázatát

Sándor Petra