Kritikai sarok

Sweeney Todd újra beköltözött a Fleet streetre

Az angliai Chichesterben tartott rangos színházi fesztivál részét képező előadás előtti percekben gyülekező, főként kritikusokból álló, és ebből következően meglehetősen szkeptikus premierközönség több tagja is arról beszélgetett, milyen nehéznek tartják a film szuggesztív képi világától és a Johnny Depp játékától való elvonatkoztatást. Üdítő kivételt jelentett a mellettem helyet foglaló asszonyság, aki – bár egy meglehetősen nagynevű brit laptól érkezett – gyakori és hangos sikolyokkal illetve meglepetésének egyéb hanghatásokkal való jelét adva hozta a magam (és minden bizonnyal a fél színház) tudomására, hogy a történet bravúros fordulatai éppúgy működnek mint az 1979-es világpremieren.

Természetesen a musicalt kívülről fújók sem néztek unalmas este elé. Michael Ball brillírozott Sweeney szerepében, Imelda Staunton pedig, ha énekesi teljesítményével egy kicsit Ball mögött maradt is, játékával egy minden ízében tökéletesen megformált Mrs Lovett-tel – és pár fergeteges jelenettel – örvendeztette meg a közönséget. A legnagyobb sikere természetesen azoknak a jeleneteknek volt, ahol a két kiváló művészt egyszerre csodálhattuk a színpadon, különös tekintettel az első felvonást záró dalra, amely egyértelműen a nézők kedvencévé vált.

Jonathan Kent rendezése meglehetősen kiegyensúlyozott, bár a darab cselekményének a 20. század közepére helyezésére nem sok indokot találtam. A változtatás miatt nem szenvedett csorbát a produkció, de nem is erősített rajta annyit, hogy pár felhúzott szemöldöknél több reakciót kapott volna az ötlet. A nyitány és a zárójelenet nem sikeredett elég hatásosra, különösen a darab egészét nézve, amely egy mindettől függetlenül tisztességesen megrendezett és igen gyakran rendkívül “szórakoztató”, ha nem is a legemlékezetesebb produkció. Annyi bizonyos, hogy bár az állótaps elsősorban a két főszereplőnek, mint az előadásnak szólt, a közönség nagyrésze élménydús színházi estének lehetett szemtanúja. A darabot a tervek szerint decemberben a West Enden is bemutatják.

Kapcsolódó tartalmak

A Kőszegi Várszínház júniusi bemutatói

Volf Anna

Búcsúzott az Illúzió koncertsorozattól Bereczki Zoltán

halasi.vivien

A Szépség és a Szörnyeteg – Madrid

Nagy Péter

Meghirdette a 2014-es évad műsorát a Szegedi Szabadtéri

Sándor Petra

Elfújta a szél a Szegedi Szabadtéri Játékokon, 2014.

Sándor Petra