Hírek, beszámolók

A Szegedi Szabadtéri Játékok 2011-es évadjának előadásai

A 80 éves Szegedi Szabadtéri Játékok ünnepi évada

Fennállásának 80. évfordulóját ünnepli idén a Szegedi Szabadtéri Játékok. Az elmúlt évtizedek előtt tisztelegve ünnepi előadásként kerül színre Madách Imre: Az ember tragédiája, Vidnyánszky Attila rendezésében. A darab a fesztivál emblematikus előadása. A próza műfaja közel egy évtized után tér vissza a Dóm térre. A többi produkcióban az ország legjelentősebb színművészei és operaénekesei, nagyformátumú rendezők és alkotók jegyzik idén is a fesztivál előadásait.

A 2011-es évad az ünneplés jegyében telik. Az évforduló nemcsak a Játékok életében fontos, nagy jelentőséggel bír az egész magyar színházi életre nézve is. Számokban kifejezve: 80 nyár alatt több mint 900 előadást és ezek közül több mint 330 bemutatót láthatott több mint négy és fél millió néző.

Ezt a hatalmas, tiszteletre méltó történelmet a modern kor szellemében digitalizálta is a fesztivál menedzsmentje: a Játékok honlapjáról elérhető, úgynevezett kronapédia segítségével bárki pontos dátum alapján kereshet rá egy-egy előadásra, plakátokra, szereposztásokra, alkotókra 1931-től a 2009-es évadig. Az adattár a jövőben folyamatosan bővül.  

AZ EMBER TRAGÉDIÁJA – A MAGYAR SZÍNHÁZ ÜNNEPE

A Tragédia „csúcstartó” a Szegedi Szabadtérin, hiszen az elmúlt évtizedekben 16 évad során 61 előadásban láthatták a nézők a Dóm téren. Vidnyánszky Attila rendező, Alexandre Belozub díszlet- és jelmeztervezővel valamint Gemza Péter koreográfussal „szélesvásznú” produkció létrehozására vállalkozik. Látványban a világmindenséget szeretnék leképezni. Domináló élményként a fény mint az élet forrása jelenik majd meg a színpadon, a szakrális tér, a dóm varázsa pedig idomulni fog az Isten felé nyúláshoz. Álomképek tömkelegét szeretnék megjeleníteni a színpadon.

Az előadás az idei évadban kitüntetett szerepet kap, külön kiemelt kommunikációs kampány kíséri majd. Többek között szakmai konferencia is kapcsolódik hozzá a közeljövőben. Színháztörténészekkel, rendezőkkel, elméleti szakemberekkel, tudományos igénnyel
szeretnék felidézni a Tragédia bőséges szegedi történetét.

A VÍG ÖZVEGY – SZTÁRSZÍNÉSZEK ÉS OPERAÉNEKESEK A LEHÁR-DARABBAN

A 2011-es évad második bemutatója a világhírű magyar operett-komponista, Lehár Ferenc egyik legnépszerűbb és legjelentősebb műve, A víg özvegy lesz. A produkció rendezője, Kozma Péter,a karmester és zenei vezető Kesselyák Gergely, a Játékok művészeti vezetője lesz, a díszletet és jelmezt Zeke Edit tervezi.

Parádés szereposztásra számíthatnak A víg özvegy nézői: olyan népszerű színészeket sikerült megnyerni a produkcióba mint Haumann Péter, Bajor Imre, Csákányi Eszter, Molnár Piroska, Hernádi Judit és Szacsvay László. Az operaénekesek közül Herczenik Anna, Keszei Bori, Boncsér Gergely, Gárdai Péter és Kálmán Péter kápráztatja el a nézőket. A víg özvegy négy alkalommal kerül színpadra a Dóm téren.

CARMEN – VISSZATÉRŐ SIKERDARAB NEMZETKÖZI SZEREPOSZTÁSSAL

Az idei, 2010-es évad szakmai berkekben és a közönség körében is leginkább dicsért produkciója a Kerényi Miklós Gábor rendezte Carmen volt. Az idei évben a szereposztást frissítve kerül színre az operairodalom egyik legnépszerűbb darabja. A címszerepet idén is Mester Viktória alakítja, és szintén színpadra lép Arnold Rutkowski, a kiváló lengyel tenor is, Micaelaként pedig Frankó Tündét láthatják a nézők. Escamillo szerepében idén új művész mutatkozik be, meglepetés vendégművészre számíthat a közönség, szintén egy nemzetközi énekest várhatnak a bariton szerepre. A buja cigánylány történetét feldolgozó Carment két alkalommal tűzik műsorra.

VALAHOL EURÓPÁBAN – MAGYAR MUSICAL AZ ORSZÁG LEGNÉPSZERŰBB SZÍNÉSZEIVEL

A 2011-es évad új musical-bemutatója Dés László – Nemes István – Böhm György – Korcsmáros György – Horváth Péter: Valahol Európában című műve, melyet Béres Attila rendezésében láthatnak a nézők. Alkotótársai Velich Rita jelmez- és Horesnyi Balázs díszlettervezők lesznek. A koreográfiát Bodor Johanna álmodja meg. A karmester és zenei vezető feladatát Silló Istvánra bízták. A dramaturg Ari-Nagy Barbara lesz.

Az ország különböző színházaiból fantasztikus művészek vesznek részt a produkcióban:
Mácsai Pál, Alföldi Róbert, Keresztes Tamás, Tompos Kátya, Szarvas József, Szőcs Artúr, Kerényi Miklós Máté és Pindroch Csaba is szerepet kapnak a musicalben.

ÚJSZEGEDI SZABADTÉRI SZÍNPADON: A KOLOZSVÁRI MAGYAR OPERA ÉS A KECSKEMÉTI KATONA VENDÉGJÁTÉKA

Idén kivételesen zenés darabokat tűznek műsorra az újszegedi játszóhelyen, ami eddig a prózai előadások helyszíne volt. Két operaprodukció is színre kerül: a Kolozsvári Magyar Opera vendégjátékát láthatják a nézők, Puccini egyfelvonásos Gianni Schicchi-jét és a kortárs magyar opera egyik legjelesebb képviselőjének, Vajda Jánosnak szintén egyfelvonásos Mario és a varázsló című darabját. Mindkét egyfelvonásost Gombár Annamária állítja színpadra – előbbit Hero Lupescu, utóbbit Békés András rendezése alapján – és Selmeczi György dirigálja.

A másik újszegedi bemutató a Szegedhez köthető Darvasi László művéből készült Popeye című zenés produkció lesz, amit hatalmas sikerrel mutattak be a kecskeméti Katona József Színházban, Ganxsta Zolee főszereplésével.
 

Kapcsolódó tartalmak

Hair a Central Parkban

admin

Vámpírok Bálja – főpróba az új beállókkal

Vincze Dániel

Húszéves az Elisabeth

Buchmann-Horváth Emese

PRODUCEREK bécsi premier!

admin

Luxemburg grófja premier és jótékonysági árverés az Operettszínházban

Buchmann-Horváth Emese