Belföld Hírek, beszámolók

Szabó Magda kiállítás és 250. Abigél előadás az Operettszínházban az írónő születésnapján

2017. október 5-én, Szabó Magda születésének 100. évfordulóján az írónő életét, munkásságát bemutató kiállítás megnyitójával és az Abigél musical jubileumi, 250. előadásával ünnepelt a Budapesti Operettszínház.

Az eseményen részt vett Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár, Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, Piros Ildikó, a legendás filmváltozat szereplője, Somogyi Szilárd, az Abigél musical rendezője, Kocsák Tibor, a darab zeneszerzője és az előadás szereplői, valamint nyíregyházi diákok.

A Petőfi Irodalmi Múzeum már június óta várja a látogatókat egy Szabó Magda kiállítással, most pedig az Operettszínházzal közösen a teátrumban is összeállítottak egy tárlatot. Az ünnepélyes megnyitón Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója elmondta, hogy az kiállításuk is talán éppen az Abigél miatt olyan különleges hangulatú, hiszen náluk üzenetet lehet hagyni Abigélnek, és az elmúlt hónapban több százat írtak is a látogatók. „Ez jelzi, hogy micsoda óriási hatása van ennek a darabnak.” Majd elmesélte, hogy Szabó Magda annak idején nem könnyen állt rá a történet megírására. Azonban a Móra Ferenc Könyvkiadó akkori vezetője, Janikovszky Éva meggyőzte őt. A megjelent könyvet aztán így dedikálta neki az írónő: „Horn Micinek, aki Janikovszky fedőnév alatt addig agitált, míg meg nem írtam ezt a regényt. Nagy szeretettel: Abigél.”

Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár ünnepi köszöntőjében kifejtette, hogy egy nemzetről sokat elárul az, hogyan ápolja kulturális hagyatékát. A kulturális intézményeknek és a kultúrpolitikának is feladata „gondot viselni azokra a különleges értékeinkre, amelyek nélkül szegényebb lenne a szellemi és a tárgyi örökségünk. A művészet önként vállalt feladata pedig, úgy őrizni meg a régi alkotásokat, hogy közben a jelenre reflektálva, a ma embere számára teszi azokat elérhetővé és befogadhatóvá.” Az Operettszínház Abigél musicaljéről ez elmondható, hiszen „országszerte óriási sikerrel hozza immár 250. alkalommal a közönség elé ezt az óriási alkotást.” Szabó Magda műveit sokféle formában, számos átalakuláson keresztül is ma is rajongásig szereti a közönség. „A lélek ajtajait feszegetik”, magyar főhősökről szóló, magyar történetek ezek, amelyekben az adott kor társadalomkritikája is megjelenik, és amelyekbe önmagát is belecsempészte az írónő.

Lőrinczy György, az Operettszínház főigazgatója elmondta, hogy fontos célkitűzésük „az intézmények és a műfajok együttműködése, valamint a kulturális alapellátás, tehát, hogy minél több Magyarországon élő fiatalhoz és színházszeretőhöz eljussanak az előadásaink”. Ezt nem csak úgy valósítják meg, hogy vendégül látják a vidéki nézőket, előadásaikat is elviszik hozzájuk. Az Abigél például járt már Székesfehérváron, Sopronban és Szegeden is, az írónő születésnapja alkalmából pedig Debrecenben is látható lesz. „Fontosnak tartom, hogy ne csak a közönséget hozzuk a csodálatos budapesti Operettszínházba, hanem mi is menjünk vidékre, és így minél több nézőhöz eljussunk.” Kiemelte, hogy Kerényi Miklós Gábor művészeti vezetővel mindig azt tartják szem előtt, hogy értékes irodalmi alapanyagokból készítsenek műveket, így intézményük az irodalom fellegvára lehet.

Piros Ildikó, aki a nagysikerű filmváltozatban Zsuzsanna testvért alakította, „Jó napot kívánok, Isten áldásával” köszöntéssel lépett az ünneplők elé, majd a Für Elise című műből olvasott fel egy részletet.

Ezután Somogyi Szilárd, a musical rendezője vezényletével a darab szereplői, alkotói, a jelen lévő diákok és ünneplők száz szál fehér rózsát helyeztek el az írónő fényképe mellett, miközben az előadásban felcsendülő Abigél himnuszt énekelték közösen.

Szabó Magda születésének 100. évfordulóján a musical jubileumát is ünnepelte a Budapesti Operettszínház; a megnyitó után a darab 250. előadását láthatta a közönség.

Kapcsolódó tartalmak

A szerelem meghalt, de újjászületett

Vincze Dániel

Légy jó mindhalálig – Pécsi Szabadtéri Játékok

Nagy Péter

A szokásosnál hosszabb, jubileumi évad és több előadás a 2016-os Szegedi Szabadtérin

Buchmann-Horváth Emese

"Én a társulati színházban hiszek" – Kerényi Miklós Gábor tiszta vizet önt a pohárba

Buchmann-Horváth Emese

Énekelünk… A 30 éves Dalverseny győzteseinek koncertje az Ódry Színpadon

Nagy Péter