Hírek, beszámolók

Szegedi Szabadtéri Játékok: a Valahol Európában a záró bemutató

A Radványi Géza és Balázs Béla 1947-es filmje alapján készült musical, a Valahol Európában lesz a Szegedi Szabadtéri Játékok jubileumi évadjának záró produkciója.

Bátyai Edina, a fesztivál igazgatója az augusztus 12-től látható előadás csütörtöki közönségtalálkozóján elmondta: a jubileumi évadban mindenképpen magyar szerző musicalét kívánták műsorra tűzni, így esett a választás a Dóm téren már 1995-ben és 1996-ban is hatalmas sikerrel bemutatott produkcióra. A közönség érdeklődése vissza is igazolta a döntést, a hat előadás közül az első néhányra már elfogytak a jegyek.
Béres Attila rendező szerint a furcsa zenés darab “édes, keserű bússággal” elmesélt története leginkább egy görög sorstragédiáéra hasonlít. A végéhez közelítő háború csupán keretet ad annak, amiről a mű igazából szól: a felnőttek felelősségéről, arról, milyen hatással van a felelőtlen politizálás, az acsarkodás a gyerekekre. A rendező úgy vélte, a Norvégiában történt tömeggyilkosság csak még hangsúlyosabbá tette a történet aktualitását.

A végéhez közeledő próbafolyamattal kapcsolatban Béres Attila elárulta: először félt attól, miként tud rendet tartani a darab hetvennégy gyerekszereplője között, de “bebizonyosodott, hogy a fiatalok rendkívüli koncentrációval és fegyelmezetten dolgoznak, és pontosan úgy irányíthatók, mint a végzett színészek”. A rendező szavait az árva zsidó kisfiút, Kuksit játszó Grünwald Dávid is megerősítette. A tizenegy éves kora ellenére hatodik színházi szerepét alakító fiú szerint a rendező kiválóan megtalálja a hangot a gyerekekkel. Alföldi Róbert elmondta: igazán pikáns feladatot jelent számára az Egyenruhás alakjának megformálása, hiszen a férfi egy két lábon járó fasiszta. A Jászai Mari-díjas színész hangsúlyozta, nincs jobb- és baloldali színház, így igyekszik belebújni a figura bőrébe, és megkeresni az ő igazságát.

A musical hat előadásán – ezekre a darab zenéjét szerző Dés László egy új dalt is komponált – a közönség olyan népszerű színészekkel találkozhat, mint Mácsai Pál, Pindroch Csaba, Tompos Kátya, Szarvas József, Szőcs Artúr vagy Keresztes Tamás.

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Musicalt is díjaztak az idei Pulitzer-díjon

Volf Anna

Szép nyári nap 50. alkalommal az Operettben

admin

Vanities az Off-Broadway-n

admin

Egy nyári éj mosolya sajtótájékoztató (képekkel)

Kiss Brigitta

Gönczi Gábor – új Fáraó a Józsefben

Nagy Péter