Hírek, beszámolók

Színházi világnap – Az idén John Malkovich üzenetét olvassák fel

John Malkovich amerikai színművész üzenetét olvassák fel a színházakban az előadások előtt az idei színházi világnapon, március 27-én, kedden. Az ünnep alkalmából a kecskeméti Katona József Színházban jótékonysági gálaestet és díjátadót tartanak a MASZK Országos Színészegyesület szervezésében.

Az ötvenedik színházi világnap alkalmából kedden számos programmal várják a közönséget a színházak, színházi szervezetek. Az eseményhez kapcsolódva szombaton pedig – az idén első alkalommal – megrendezik Budapesten a színházak éjszakáját is.

A színházakban az előadások előtt Magyarországon is felolvassák a világnap ez évi üzenetét. A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) John Malkovich amerikai színművészt kérte fel, hogy a színházak számára írjon köszöntőt az ötvenedik színházi világnapra.
Az amerikai művész a színházakban dolgozó társainak, barátainak küldte gondolatait. “Kívánom, hogy munkátok legyen nagyszerű és eredeti. Mély, megindító, elgondolkodtató és egyedi. Azt kívánom, hogy segítsen elgondolkodni azon, mit is jelent embernek lenni, és mindezt szívvel-lélekkel, őszintén, nyíltan és méltósággal tegyétek” – fogalmazott.
“Azt kívánom, hogy győzzétek le a viszontagságokat, a cenzúrát, a szegénységet és a nihilizmust, melyekkel közületek sokaknak meg kell küzdeni. Tehetséggel és kérlelhetetlenül tanítsatok arra, hogy a maguk összetettségében értsük meg az emberi érzelmeket” – olvasható John Malkovich üzenetében.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet 1961-es határozata alapján 1962 óta tartják meg annak emlékére, hogy 1957. március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. Az első színházi világnapra Jean Cocteau írt ünnepi köszöntőt, 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntik e napot.
A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

Budapesten a színházi világnapon az idén 60 éves Bajor Gizi Színészmúzeum a Sufni G’ART’N elnevezésű kulturális helyszínen várja a közönséget 17 órától. A rendezvényen Békés Italával és Polgár Csabával a színházi múltról és jelenről beszélgetnek, Bajor Gizi és Gobbi Hilda alakját idézik fel fotókkal, történetekkel. Darvas Ferenc zeneszerző, zongorista közreműködésével nosztalgiaestet tartanak, és felolvasószínházat is láthat a közönség A század gyermekei címmel.
A Független Előadóművészeti Szövetség a MU Színházban 18 órára szervezett programjának témája a független, nem normatív alapon fenntartott előadóművészeti szervezetek támogatási és szponzorációs lehetőségeinek értelmezése. A szakmai fórumon Csomós Miklós főpolgármester-helyettes mond köszöntőt.
A Pinceszínházban megrendezett hatnapos VI. Nemzetközi Monodráma Fesztivál zárónapja esik a színházi világnapra: kedden Nori Sawa bábos, Csuja Imre színművész és Szabó Sándor gitáros lép fel a rendezvényen.

A színházi világnap alkalmából Magyarországon az idén is odaítélik a Gobbi Hilda-, a Soós Imre- és a Vámos László-díjakat, valamint az Amphiteátrum-díjat is, amelyet a Szabadtéri Színpadok Szövetsége hozott létre. Az elismeréseket az idén először nem a fővárosban, hanem a kecskeméti Katona József Színházban adják át jótékonysági és díjátadó gálaest keretében, amelyet a MASZK Országos Színészegyesület szervez.
A színházi világnapon adják át a Kállai Ferenc-életműdíjat is a Magyar Színházban; az idén második alkalommal odaítélt elismerést egy-egy húsz éve a társulatnál dolgozó színész, és technikai munkatárs veheti át.
A Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központja kezdeményezésére létrehozott Hevesi Sándor-díjat az idén március 31-én, a színházak éjszakáján adják át a Radnóti Színházban. A díjat évente három olyan művész, kultúraközvetítő kapja a világnap alkalmából, aki sokat tett a magyar színház nemzetközi megismertetéséért, elismertetéséért.
A világnaphoz kapcsolódva – a múzeumok éjszakájának mintájára – az idén első alkalommal rendezik meg a színházak éjszakáját Budapesten: március 31-én a fővárosi teátrumokban rendhagyó, interaktív programok, kiállítások, eddig még nem látott előadások, gyermekműsorok, koncertek és beszélgetések is várják az érdeklődőket.

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Ricky Martin visszatér a Broadway-re

admin

Rent – mozik vetítik az utolsó előadást

admin

My Fair Lady remake: sztárok harca Higgins szerepéért

admin

10 éves a Rómeó és Júlia

Liga Mihály

Fantom-lázban ég Lengyelország!

admin