Hírek, beszámolók

Átadták a Színikritikusok Díját

Háy János Völgyhíd című művét választották a legjobb új magyar drámának a Színházi Kritikusok Céhének tagjai; a legjobb előadás a fővárosi Katona József Színház A kétfejű fenevad című darabja lett. A Színikritikusok Díját vasárnap este adták át Budapesten. A Színházi Kritikusok Céhe évről évre a tagok szavazatai alapján adományozza az előző évad produkcióinak az egyik legrangosabbnak számító szakmai elismerést. A szervezet hétfői közlése szerint a 2009/2010-es évadban a legjobb rendezés díját Bagossy László kapta az Örkény Színházban bemutatott Kasimir és Karoline című produkcióért.

A legjobb zenés, szórakoztató előadásnak járó díjat a HOPPart társulat Chicago című darabja nyerte el. A színikritikusok az évad legjobb független színházi előadásának a Szputnyik Hajózási Társaság Kockavető című munkáját választották.

A legjobb gyerekelőadás az Orlai Produkciós Iroda és a Harlekin Bábszínház egri produkciója, a Keresztanya lett.

A legjobb női főszereplőnek járó díjat megosztva kapta Kerekes Éva és Törőcsik Mari. Kerekes Éva az Örkény Színházban bemutatott Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése című darabban nyújtott teljesítményéért, míg Törőcsik Mari a Kaposváron játszott Naphosszat a fákon, valamint a Nemzeti Színházban bemutatott Mein Kampf című produkcióért vehette át az elismerést.
 
A legjobb férfi főszereplőnek Fekete Ernőt választották, akit a Vígszínház Othello, valamint a Katona József Színház A kétfejű fenevad és a Mennyekbe vágtató prolibusz című darabjaiban láthatott a közönség.
A legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Hámori Gabriella (Kasimir és Karoline), míg a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést Máté Gábor (A szerelem diadala, Katona József Színház) vehette át. A legígéretesebb pályakezdő a kritikusok szerint Ötvös András, az egri Gárdonyi Géza Színház művésze.
A Színházi Kritikusok Céhének tagjai az Örkény Színházban bemutatott Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése című előadás Ambrus Mária által tervezett díszletét ítélték a legjobbnak. A legjobb jelmezért járó elismerést Benedek Mari kapta (Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése; Maya, egri Gárdonyi Géza Színház; Lorenzaccio, Maladype Színház).
A legjobb színházi zenéért járó díjat Kovács Mártonnak ítélték (Az elveszett levél, Pécsi Nemzeti Színház; A falu rossza, kaposvári Csiky Gergely Színház; Úri muri, Nemzeti Színház).
 
Különdíjban részesítették a kritikusok Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház arculatának megteremtéséért.
A Fővárosi Színházi Díjat Molnár Piroska színművész kapta (Macskajáték, Örkény Színház; Ármány és szerelem, Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból, Nemzeti Színház).

Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Jézus Krisztus Szupersztár próba (Madách Színház)

Nagy Péter

József extra – május 14.

Schmidt Barbara

Sztárszereposztással startol a Dolly Parton musical

admin

Szeged város aranyérmét vették át az István, a király alkotói

Volf Anna

Április elején kezdődnek a Shrek a Musical színpadi próbái

Buchmann-Horváth Emese