Hírek, beszámolók

Sztankay Istvánt a nemzet színészének választották

Sztankay István színművészt választották meg kedden A nemzet színészei közé a közelmúltban elhunyt Garas Dezső helyére – közölte a Nemzeti Színház az MTI-vel.

A választásnak hagyományosan a Nemzeti Színház adott otthont. A Nemzet Színésze címet viselő művészek mintegy harmincperces tanácskozás után hozták meg döntésüket, amely szerint a december 30-án elhunyt Garas Dezső helyére Sztankay István kerül a testületbe – tájékoztatta a színház kedden az MTI-t. Alföldi Róbert főigazgató a hagyományoknak megfelelően elsőként gratulált telefonon a művésznek.

Sztankay István az MTI-nek elmondta, hogy még fel sem ocsúdott az első meglepetésből, de máris többen gratuláltak neki telefonon. Szavai szerint a Nemzet Színésze cím viselése óriási ajándék. “A magyar nemzet színészének lenni nagy kitüntetés, még nehezen jutok szóhoz, meg kell emésztenem, át kell élnem a történteket” – fogalmazott.

A Nemzet Színésze és a Nemzet Színésznője címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A cím halálig szól, legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forint juttatásban. Ha a cím egy viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot. A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte a 62. életévét, 40 évet a színészi pályán, vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött.

A nemzet színésze jelenleg Avar István (2001-től), Berek Kati (2000-től), Bodrogi Gyula (2007-től), Haumann Péter (2010-től), Király Levente (2006-tól), Máthé Erzsi (2000-től), Psota Irén (2000-től), Szabó Gyula (2006-tól), Tordy Géza (2008-tól), Törőcsik Mari (2000-től), Molnár Piroska (2011-től) és Sztankay István (2012-től). 

Sztankay István 1936. február 14-én született Budapesten, apja görög katolikus lelkész volt. A Színház- és Filmművészeti Főiskolára 1957-ben jelentkezett és rögtön felvették. Diplomáját 1961-ben kapta meg, első szerződése Miskolchoz kötötte. 1963-ban már a budapesti Nemzeti Színház tagja volt, ahonnan 1974-ben a Madách Színházhoz szerződött. 1991-től a József Attila Színházban játszott, 2006-ban lett az angyalföldi társulat örökös tagja. Egyénisége, sajátos orgánuma klasszikus és modern darabokban is kiválóan érvényesül. A legnagyobb közönségsikert Bernard Slade Jövőre, veled, ugyanitt című darabjában aratta, amelyet mintegy 450 alkalommal játszotta az azóta elhunyt Schütz Ilával, akivel számos más darabban is fellépett. Rendezőként is kipróbálta magát.
Filmvásznon az 1963-ban készült Hattyúdalban mutatkozott be Páger Antal partnereként. Jelentősebb filmjei közé tartozik a Párbeszéd, a Húsz óra, az Ismeri a szandi-mandit?. A televízióban címszereplője volt a hatalmas sikert aratott Bors-sorozatnak. Szívesen foglalkoztatják a szinkronstúdiók is, ő volt Tony Curtis és Jean-Paul Belmondo állandó magyar hangja. Művészi munkásságáért 1966-ban és 1974-ben Jászai Mari-díjat kapott, 1978-ban érdemes művész lett, 1998-ban Kossuth-díjjal tüntették ki, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét 1997-ben vehette át. Lánya, Orsolya követte a színi pályán, fia, Ádám ismert újságíró.

Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Légy jó mindhalálig – Újraéled a musical a debreceni Csokonai Színházban

Volf Anna

A kölyök musical megjelenés CD-n – Sajtótájékoztató

Nagy Péter

Ez van – Ősbemutató a Gózon Gyula Kamaraszínházban

Volf Anna

Nálam a minőség az első

Vincze Dániel

Virágot Algernonnak – ötven előadás távlatából

Buchmann-Horváth Emese