Hírek, beszámolók

Születésnapi köszöntés a Madách Színházban

Kocsák Tibor 2014. február 13-án ünnepelte 60. születésnapját. Ez alkalomból a Madách Színház társulata születésnapjának előestéjén meglepetéssel készült a zeneszerzőnek a színpadon.

Az Anna Karenina előadás került színre aznap este, amit Kocsák Tibor Miklós Tiborral közösen írt, és amelyet aznap este is az ünnepelt vezényelt. Az előadás után szokás szerint színpadra hívott karmestert alkotótársai, Szerednyei Béla, ifj. Harangozó Gyula, és a Madách Színház igazgatója, Szirtes Tamás köszöntötte.
Szirtes Tamásnak jutott az a megtiszteltetés, hogy elsőként gratuláljon a színpadon egy metaforával a „százéves” Kocsák Tibornak, akit nagyszerű barátként és munkatársként aposztrofált. Szirtes szerint kollégája rendkívül sok képesség birtokában van; elsősorban egy nagyszerű zeneszerző, amit mi sem igazol jobban, mint az Anna Karenina aznapi előadása, mindezek mellett pedig kiváló zongorista. De ezen felül Kocsák Tibor egy – a színházi berkekben méltán elismert – színházi ember is, ami a színház világában nagyra becsült tulajdonságnak minősül. Egy különleges ösztön, érzék, valamint tehetség hármasa jellemzi az ilyen személyek kompetenciáinak tárát, és tisztában vannak azzal, hogy egy színházi folyamat milyen aprólékos, de ugyanakkor játékos elemekből tevődik össze, illetve hogy ezek mögött milyen verejtékes munka van. Végül a direktor kifejezte jókívánságait az idén 60 éves Kocsák Tibornak, aki „egy nappal sem néz ki többnek 61-nél”.

Az ünnepeltet egy második művész, egy meglepetésvendég is köszöntötte a színpadon – Harangozó Gyula koreográfus és táncművész, akivel karöltve alkotta meg a Hófehérke és a hét törpe opera adaptációját. Harangozó közös munkájuk történetével elevenítette fel alkotói éveinek legszebb momentumait. Szerinte ugyanis Kocsák és ő a Hófehérke megálmodása során – mely első közös munkájuk és egyben barátságuk elmélyülésének fontos stációja is – egyfajta szimbiózist alakítottak ki. Eltelt pár évtized, és úgy látszik, hogy a Hófehérke egyre nagyobb siker; a tallini premier után egyre több ország figyelt fel közös operájukra. Hong Kongban, sőt Oroszországban is bemutatták már, illetve idén várhatóan Ausztrália operarajongói is megismerkedhetnek Kocsák Tibor zenei világával. Miközben Harangozó Gyula nézte az Anna Karenina előadását, eszébe jutott, hogy milyen szerencsés ember is valójában Andrew Lloyd Webber. Ő az, aki egy kis tehetséggel és egy kis szorgalommal a musical trónusán ül „ott fenn”. Még nagyobb szerencséje, hogy Kocsák Tibor magyarnak született, ugyanis ha angolnak vagy amerikainak születik, akkor Webbernek meg kéne osztania Kocsákkal azt a bizonyos trónust. Végül pedig kiemelte, a közönség nevében is, hogy: „A mi szívünk trónján Kocsák a király.

A két köszöntés után Szerednyei Béla színművész adta át kollégájának a születésnapi ajándékokat. A Madách Színház egyik ajándéka egy karmesteri pálca volt, melyet Szirtes Tamás nyújtott át Kocsák Tibornak. A második ajándék a társulattól az Anna Karenina karmesteri példányának díszkötéses változata volt – amit maga Szerednyei adott át az ünnepeltnek hangsúlyozva, hogy ha Kocsák nem írja meg az Anna Kareninát, akkor Szerednyei soha nem adja a fejét rendezésre. Az utolsó ajándék pedig egy Kocsák-művekből komponált dal volt Erős Csaba karmester „tollából”. Végül a születésnapos megköszönte, hogy ilyen sokan gondoltak rá; elmondása szerint még életében nem hatódott meg ennyire. Hozzátette, hogy ma este egy ember jelenlétét hiányolja – kollégájáét, Miklós Tiborét, akinek a 60. születésnapján is köszöni szépen, hogy olyan csodálatos dalszövegeket írt a zenéihez.

 

Jámbor Dorottya

Kapcsolódó tartalmak

Megszépül a 75. éves Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Buchmann-Horváth Emese

Kiállítják az Oroszlánkirály jelmezeit

admin

Szulák Andrea A Szépség és a Szörnyetegben

Buchmann-Horváth Emese

Kié vagy, mondd? – Várkert Bazár

Buchmann-Horváth Emese

Jelmezes Vámpírok fotózás!

admin