Kitekintő

Születésnapi lemezbemutató és fotókiállítás a 90 éves Békés Itala tiszteletére

Békés Itala Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész március 23-án ünnepelte 90. születésnapját. Ebből az alkalomból lemezbemutatóval egybekötött tárlatmegnyitón köszöntötték a Madách Színház Tolnay Szalonjában.

A ma is aktív, sokoldalú művésznő Kiss Péter neki ajánlott zongoramuzsikájára érkezett meg az egybegyűltek közé. Először Szirtes Tamás mondott születésnapi köszöntőt. Rámutatott, hogy mindenki örök harcban áll önmagával és az idővel, és “bár nem kétséges, hogy ennek a küzdelemnek ki a győztese, nem mindegy, hogy az ember hogy küzd, meddig küzd, hogy bírja. Az, amit Itala ebben produkált, az nem mindennapi”. Emberi teljesítményét, majd művészi tehetségét, sokszínűségét méltatta, színészi, színházszervezői, írói képességeit. Hangsúlyozta, hogy mindemellett játékos, szellemes, csipkelődően ironikus humor lengi körül.

Utána Mácsai Pál tartott egy kis lemezbemutatót, hiszen most jelent meg Békés Itala “Szaltó mortále – Ha még egyszer 80 éves lehetnék” című albuma.  „Egy lemezbemutató az fából vaskarika. A lemezt meg kell hallgatni”– kezdte beszédét. Majd felhívta a figyelmet, hogy milyen nagy műgonddal hozta létre a színésznő a művet, folyamatos kontroll alá vetve magát, nem restellve újra és újra előröl kezdeni, ami Békés Itala egész életpályájára jellemző. „Többről van szó, mint lemezről és dalokról. Egy filozófiai vallomás, egy traktátus. Valaki a tapasztalatait meg akarja osztani a hallgatókkal, hatni akar. Nem nyomot hagyni, hanem a jelen időben jelen lenni.” Mácsai felsorolta a lemezen található dalok, prózai szövegek szerzőit (többek közt: Lao-ce, Milne, Erich Kästner, Szirmai Albert, Müller Péter Sziámi, Szép Ernő, Devecseri Gábor, Hamvas Béla, Romhányi József, Kurtág György, Békés Itala), majd így összegzett:  „Mindenkinek melegen ajánlom és javaslom kötelezőnek”.

A születésnapi köszöntőket Enyedi Ildikó levelének felolvasásával zárták, amelyben elmesélte, hogy nemrég látta először egy színházi előadásban Békés Italát, és annyira lenyűgözte az alakítása, hogy elhatározta, külön az ő számára utólag beleszövi (később Arany Medve-díjas) filmjébe a takarítónő alakját. “Hogy lehet, hogy csak a nevét ismertem eddig, és a munkáit nem Békés Italának?” A rendezőnő azt is elárulta, hogy ezek után írt Italának egy szerepet. „Nem kicsit, nem közepeset, egy abszolút főszerepet. Csináljuk meg együtt ezt a filmet, drága elpusztíthatatlan erejű és kedélyű, friss barátnőm!”

Az ünnepelt megköszönte a szép szavakat, és a rá jellemző ötletes, tréfálkozó hangnemben, verselve mutatta be lemezét, és sorolta fel segítőit, támogatóit. Majd megfogalmazta célkitűzését élete következő szakaszára: “Akkor nagyon kell igyekeznem, hogy éljek, hogy eljátsszam azt a szerepet!”

Végül a címadó dalt hallgatva a meghívott vendégek átvonultak megtekinteni a fotókiállítást. A művésznő családi fényképeiből, film- és színházi felvételiből és könyveinek, előadásainak korabeli plakátjaiból álló gyűjtemény hűen ábrázolja Békés Itala sokrétű tehetségét és szerteágazó munkásságát. Egyszemélyes színház, pantomim előadás, cirkuszi szereplés, ruhatervezés, könyvek írása, tánctanítás, gyerekprogramok és Gondolatiskola, mind-mind belefért életművébe.
 
A rendkívül  aktív, ezerarcú művésznő 90. születésnapját egy új lemez kiadásával, életművét bemutató tárlat megnyitásával és korát meghazudtoló vidámsággal, tettvággyal ünnepelte. Ahogy Mácsai Pál rámutatott, életereje, tenni akarása és munkamorálja mindannyiunk számára követendő példa lehet.

Kapcsolódó tartalmak

Rómeó és Júlia – változatok egy szerelemre

Buchmann-Horváth Emese

Az Operettszínház 2011/12-es évadának bemutatói

Kiss Brigitta

Hamarosan megjelenik a Passione opera-pop válogatáslemez

admin

Védőháló nélkül

Buchmann-Horváth Emese

Macskák 1400. jubileumi előadás (Madách Színház, 2014. november 29.)

Czibulka Stella