Hírek, beszámolók

Születésnapot ünnepelt a Madách Színház

2013. március 21-én a jubiláló Macskákat bemutató Madách Színház nemes gesztust gyakorolt; születésnapjuk alkalmából felköszöntötték azokat a színházlátogatókat, akik a népszerű musicallel egy napon – azaz március 25-én – töltik be harmincadik életévüket.

A családias körben zajló rendezvény egy beszélgetéssel kezdődött a Tolnay teremben. Két érdemes művész – Szirtes Tamás rendező és Tóth Enikő művésznő – mesélt az első generációs Macskák előkészületeiről, valamint az ősbemutatón aratott sikeréről. Szirtes hozzátette, hogy a musicalnek a nyolcvanas évek végén teljesen más üzenete volt, mint a XXI. században – hiszen a „legvidámabb barakkban” egy nyugati országból behozott mű jelentette a „szabadság leheletét.” Szente Vajk, az új generációs Macskák Elvis Trénje pedig a jelenlegi színpadi alkotás előkészületeibe avatta be a közönséget. Mohos Angéla és Kanyó Béla fotókiállításával elevenítették fel a Macskák harminc évnyi sikerét, valamint a zenés darabban játszó színészek kiválóságát.

A beszélgetés után a színház műszaki-felelős mérnöke, Szűcsborus János vezette körbe a társaságot a színház azon termeiben, aminek nagy részéből egy színházlátogató mit sem lát. Olyan technikai eszközöket mutattak be, melyek lehetővé tesznek akár egy komplett ház berendezését a színpadon – mindezt forgószínpaddal és süllyedőkkel.

Azonban még egy meglepetés váratott magára a születésnaposok számára, ugyanis a Madách Színház ingyen jegyekkel ajándékozta meg az ünnepelteket, mely az aznapi sajtópróbára szólt.

A sajtópróba egy zártkörű, házi főpróba volt, noha a nézőtér mégsem kongott az ürességtől. Több vendéget hívtak meg a nívós eseményre: a sajtó képviselői és a már említett születésnaposok mellett a Kézenfogva Alapítvány Rajzpályázatának nyerteseit, valamint azokat a nézőket kárpótolták, akiknek a múlt heti zord időjárási viszonyok miatt nem volt lehetőségük megnézni a Spamalot című darabot. Bár ezúttal nem a Monthy Python-előadásra szólt a jegyük, méltó kárpótlást kaptak.

A Macskák musical harminc év után is olyan elsöprő sikert aratott, mint az ősbemutatón – szűnni nem akaró vastapstól és ovációtól zengett a nézőtér. Természetesen régi-új darabban a régebbi generációk színészei mellett új tehetségek is képviselik magukat, köztük Kisfaludy Zsófia, Puskás Péter, valamint Ekanem Bálint.

Kapcsolódó tartalmak

Felejthetetlen pillanatok: Mozart a társulat szemével

admin

A New Orleans Clubban koncertezik Serbán Attila

admin

DROMEN VAN LICHT

admin

Videó a My Fair Lady olvasópróbájáról

admin

Anne Hathaway lesz Judy Garland

admin