Hírek, beszámolók

Tony-jelöltek: Rock of Ages

A “szex, drogok és rock&roll” életérzés jegyében született meg a ’80-as évek amerikai rock-dalait felvonultató musical, a Rock of Ages.

A történet főszereplője Drew, aki a Los Angeles-i The Bourbon Room nevű klubban dolgozik, és rockzenei karrierről álmodozik. Itt ismerkedik meg Sherrie-vel, a vidéki lánnyal, aki azért érkezik a városba, hogy színésznő lehessen. Kettejük kezdődő románcának az vet véget, hogy a lány lefekszik a klub sztár-énekesével, Stacee-vel.

Nem sokkal később Drew lemezszerződést kap, de a kiadója nem rockerként hanem popénekesként szeretné befuttatni. Sherrie karrierje sem a remélt módon folytatódik: kényszerből egy sztriptízbárban lesz táncos.
Eközben egy német vállalkozó és fia (Hertz és Franz) városrendezési tervet dolgoz ki, melynek részeként teljesen átépítenék a veszélyes környéket, és lebontásra kerülne a The Bourbon Room is. A város főépítésze, Regina tiltakozik a terv ellen. Beleszeret Franz-ba, és rábeszéli, hogy mondjon ellent apjának.
A végén természetesen minden a lehető legjobban alakul: a városrendezéi tervet elvetik, Drew és Sherrie egymásra talál, a sok bajt okozó Stacee Jaxx pedig Uruguay-ba távozik.

Az előadásnak nem a történet, sokkal inkább a Styx, a Journey, a Twisted Sisters vagy a Bon Jovi zenéje a legnagyobb erőssége. A szövegkönyv írója, Chris D’Arienzo olyan slágerek köré fűzte fel a sztorit, mint a Don’t Stop Believin’, az I Wanna Know What Love Is vagy a Hit Me With Your Best Shot.

A musicalt 2006-ban mutatták be Los Angelesben. Ekkor a Legally Blonde sztárja, Laura Bell Bundy játszotta Sherrie-t, Drew szerepében pedig Kyle Gass lépett színpadra.  A majd’ kéthónapos sorozatot követően 2008 októberében került bemutatásra a darab New Yorkban az off-Broadway-n. Itt Constantine Maroulis (Drew), Kelli Barrett (Sherrie), Wesley Taylor (Franz) és Will Swenson (Stacee Jaxx) játszották a főszerepeket. A Rock of Ages 2009 márciusában került át a Broadway-re, a transzfer során szereplőcserékre is szükség volt. Will Swenson a Hair felújításának főszerepéért hagyta ott a produkciót, őt James Carpinello váltotta Stacee Jaxx szerepében. Sherrie szerepére pedig a Kelly Barrettnél sokkal ismertebb Amy Spangert szerződtették.

A Rock of Ages-t öt kategóriában jelölték Tony-díjra, bár a jelölés korábban nem tűnt túl valószínűnek. A produkció sztárja, a görög származűsú énekes-zenész, Constantine Maroulis is a jelöltek között van, akit leginkább az American Idol tehetségkutató műsorból ismerhetnek a tévénézők. Jelölést kapott Kristin Hanggi rendező, Gregory Gale jelmeztervező és Peter Hylenski hangdizájner is. A legnagyobb meglepetést mégis a legjobb új musical kategóriában történt jelölés okozta, hiszen a Rock of Ages ezzel kiszorította a jelöltek közül Dolly Parton 9 to 5 című musicalét.

Bár a Tony-gálán előreláthatóan nem sok babér terem majd a Rock of Ages-nek, a producerek mégsem boldogtalanok. Az ausztráliai bemutató jogai iránt Hugh Jackman érdeklődik, a megfilmesítés jogait pedig megvette a New Line Cinema. A mozi főszerepére a Fantom-film Raoulját, Patrick Wilsont szeretnék megnyerni.

Hivatalos honlap: www.rockofagesmusical.com

Volf Anna

Kapcsolódó tartalmak

Interjú Janza Katával

Stern Ágnes

Báthory: musical-opera ősbemutató a Margitszigeten

Buchmann-Horváth Emese

A nyomorultak – Interjú Mahó Andreával

Sándor Petra

Világkörüli turnéra indul a Shrek musical

halasi.vivien

A Mamma mia!-val zárul a Szegedi Szabadtéri Játékok évadja

Volf Anna