Hírek, beszámolók

Tony-díj 2010: nyert a Memphis és az Őrült nők ketrece

Tegnap este a Tony-díjak átadásával lezárult a 2009-2010-es Broadway-évad. Idén nem volt a Billy Elliothoz (2009), a South Pacific-hez (2008) vagy a Spring Awakeninghez (2007) hasonlóan taroló zenés előadás.

A musicalek közül négy Tony-díjat kapott a Memphis, három kategóriában nyert a Fela! és a La Cage Aux Folles (Őrült nők ketrece) felújítása, két szobrocskát ítéltek az American Idiot dizájnereinek, az A Little Night Music, a Promises, Promises és a Million Dollar Quartet pedig egy kategóriában bizonyult a legjobbnak.

A gála legértékesebbnek tartott díját, a legjobb új musicalnek járó Tony-t a Memphis kapta. Joe DiPietro és David Bryan musicalét ezen kívül a legjobb zene, a legjobb szövegkönyv és a legjobb hangszerelés kategóriában is díjazták. A legjobb musical-felújítás a La Cage Aux Folles lett, de az előadás Terry Johnson révén a legjobb rendezésért járó szobrocskát is megkapta. A legjobb koreográfiáért Bill T. Jones-t díjazták (Fela!), aki a Spring Awakening után másodszor nyert Tony-díjat.

A musical-főszereplők mezőnyében Catherine Zeta-Jones (A Little Night Music) és Douglas Hodge (La Cage Aux Folles) győzelmét hozta a tegnapi gála, míg a mellékszereplők közül Katie Finneran (Promises, Promises) és Levi Kreis (Million Dollar Quartet) vihette haza a rangos díjat. Katie Finneran többek között az ötszörös Tony-díjas Angela Lansbury-t megelőzve tudott nyerni ebben a kategóriában.

A dizájner-díjakon a Fela! (hangdizájn, jelmez) és az American Idiot (díszlet, világítás) osztozott.

A prózai előadások közül hat kategóriában nyert a Red, a Fences felújítása pedig három Tony-díjat kapott. A prózai főszereplőknek járó Tony-t a Fences két sztárjának, Viola Davis-nek és Denzel Washintonnak ítélték, míg a mellékszereplők közül Eddie Redmayne-t (Red) és Scarlett Johanssont (A View From the Bridge) díjazták.

A 2010-es New York-i színházi díjkiosztókkal foglalkozó korábbi írásaink:
A New York-i színházi díjak jelöltjei
A felújítások

Az új musicalek

A Drama Desk díjazottai

Ma osztják a Tony-díjakat

Catherine Zeta-Jones megnyeri a Tony-díjat:

Kapcsolódó tartalmak

Állandó játszóhelyen kezdi az új évadot a Turay Ida Színház

Volf Anna

Zorba, a görög bemutató és nyereményjátékok a Miskolci Nemzeti Színházban

Volf Anna

A Centrál Színház karácsonyi meglepetése

Volf Anna

Több zenés darabot is bemutatnak a jövő évadban az egri színházban

jambor.dorottya

Bemutatták a Guys And Dolls-t

admin