Hírek, beszámolók

Top 10 színdarab és musical a Time magazin listáján

A Time magazin nyilvánosságra hozta 2009-es „The Top 10 Everything” listáját, mely tartalmazza a lassan végéhez közeledő év fontosabb sikereit, felfedezéseit, pletykáit és mélypontjait.

A mi érdeklődésünkre is számot tarthat ezen lista Színdarabok és musicalek témájú Top 10-es rangsora. A listán mindössze három zenés darab található, a Ragtime az 5-ik, a Finian’s Rainbow a 7-ik, míg a Fela! a 9-ik helyen végzett.

Az alábbiakban rövid ismertetőt olvashattok a fentebb említett három musicalről.

A Ragtime egy a Broadway-en 1998-ban bemutatott, 834 előadást megért darab, melyet 2009-ben elsőként újítottak fel a  90-es évek musicaljei közül. A Ragtime története három amerikai etnikai csoportról szól, melynek képviselői Coalhouse Walker Jr. harlemi zenész; “Mami”, azaz egy New Rochelle-i fehér angolszász protestáns család összetartó matriarchája; illetve Tateh, a lett származású zsidó emigráns. Több történelmi személyiség is megfordul a műben, pl. Harry Houdini, Harry Ford. A mű zenei világa a gospel, a ragtime, a katonai indulók és a rabszolgatartó idők afroamerikai muzsikáját ötvözi.

A Finian’s Rainbow már egy sokkal régebbi mű, egészen pontosan 1947-es. A Broadway-en 725 előadást ért meg, majd idén októberben mutatták be a felújított változatát szintén a Broadway-en. A mű dallamvilágát főként ír csengés jellemzi, de gospel és R&B hatást is érezhetünk rajta. Műfajában keveredik a valószínűtlenség a romantikával és a politikai szatírával. A történet Finian McLonergan-ről szól, aki a lányával, Sharonnal Írországból Rainbow Valley-be emigrál, a mítikus Missitucky állam városába, abból a tévhitből kifolyólag, hogy ha a Fort Knox-i katonai bázis mellett eltemet egy fazéknyi lopott aranyat, akkor az arany majd megsokszorozódik.

A Fela!-t 2009. november 22-én mutatták be a Broadway-n, mely mű Fela Anikulapo Kuti nigériai zenész, komponista, emberjogi és politikai aktivista, az afrobeat zene úttörőjének életén alapszik.

Utasi Nikolett

Kapcsolódó tartalmak

Dr. Herz újra Kecskeméten

Vincze Dániel

Készül a Kabaré Sopronban

Buchmann-Horváth Emese

Neil Patrick Harris musicalt rendez

admin

Broadway-musicalek a mozik műsorán

Volf Anna

Webber-gála

Nagy Péter