Hírek, beszámolók

Újra a Királydombon az István, a király

2015 augusztusában újra felcsendülnek a legendás rockopera dallamai a városligeti Királydombon. Az új előadás apropóját a zeneszerző, Szörényi Levente hetvenedik születésnapja adja, akit jövő év április 26-án ünnepelhetünk majd. Szerzőtársa Bródy János az azt következő év áprilisában “jubilál” majd. Vissza a gyökerekhez! – hangozhatna így is a mottó. Rosta Mária producer egy októberi sajtótájékoztatón vezette fel a nagyszabású ötletet, miszerint a szerzőpárost ünnepelve az ősbemutató helyszínén állna fel a régi-új csapat, hogy kissé megújult formában mutassák be az István, a királyt. Rendezőnek Novák Pétert kérte fel, aki többszörösen is kapcsolódik a műhöz. Egyrészt édesapja, Novák Ferenc “Tata” volt az 1983-as ősbemutató koreográfusa, majd a szintén legendás 2003-as csíksomlyói előadás rendezője, másrészt, maga az ifjabb Novák két alkalommal is játszhatta Torda szerepét: először Csíksomlyón, majd a tavalyi harminc éves jubileumi díszelőadáson, Alföldi Róbert sokat vitatott rendezésében.

Az új előadásnak bizonyára örülni fognak azok, akik számára még mindig az 1983-as ősbemutató az etalon. A 2008-as, 25 éves jubileumra készülő ügynökség (s vele együtt a szerzőpáros) és a “régi nagyok” közötti viszony mélypontra jutott. Rosta Mária akkor többször hangoztatta, hogy a nagy idolok egyetlen egyszer énekeltek élőben, mikor a stúdióban fel kellett venni a dalokat, s az említett szereplők ma már talán el sem tudnák játszani egykori szerepüket. Az affér miatt sem válhatott a 25 éves jubileum igazi örömünneppé. Évekkel később a jég olvadni kezdett, s az Alföldi-rendezés egyik legnagyobb durranásaként azt dobták be, hogy két legendás szereplő is látható lesz majd a díszelőadáson, ha nem is egykori szerepükben. Varga Miklós és Nagy Feró örömmel mondtak igent, s láthatóan élvezettel bújtak a nyolcvanas évekbe időgépen (pardon: Trabanton!) visszatérő regősök bőrébe. Jövőre azonban Varga Miklóst újra a címszerepben láthatjuk majd, Nagy Feró pedig vélhetően Laborcként gyújtja majd fel a színpadot. Hozzájuk érkezik harmadikként a szerzőkkel és a producerrel szemben szintén megenyhülő Deák Bill Gyula, akit Torda táltos szerepében bizonyára sokan várnak vissza. 

Tóth Sándor az István, a király címszerepében, a Pesti Magyar Színház előadásában.

(forrás: Magyar Színház honlapja)

A teljes szereposztásról még nem lehet többet tudni, annyi azonban már bizonyos, hogy Saroltot Keresztes Ildikó, Gizellát Simon Boglárka, Rékát pedig a nemrégiben felfedezett Radics Gigi énekli majd a félig szcenírozott, alapjában koncertszerű előadáson. Keresztes Ildikó nem először játszik a nagy elődökkel ebben a darabban. 1990 őszén, a Népstadionban ő alakította Vikidál Gyula partnereként Koppány harmadik asszonyát. Simon Boglárka pedig A Társulat Gizellájaként már bizonyított, s a tavalyi Alföldi-féle előadásban is kapott szerepet. Mivel akkor István feleségét Radnay Csilla alakította, így Simon Boglárkanak be kellett érnie Koppány egyik asszonyának szerepével. Nagy kérdés, ki alakítja majd a lázadó vezért, ki bújik majd Koppány bőrébe? Vikidál Gyula talán már nem lesz látható ebben a szerepben. Rajta kívül olyan, szintén legendás nevek merülhetnek fel, mint Gazdag Tibor, aki a Magyar Színházban tíz esztendőn át játszotta Koppányt, vagy A Társulat előadásain színre lépő, ma a Kormorán együttes frontembereként népszerűséget szerző Vadkerti Imre. A koncertszerű előadásra új hangszerelés születik majd, s a fellépőket rockzenekar kíséri majd élőben. Az est folyamán fellép a két szerző is: Szörényi Levente a “Te kit választanál?”, Bródy János pedig a “Gyászba öltözött csillagom” kezdetű dalt fogja elénekelni. Tarlós István, Budapest főpolgármestere elvi támogatásáról biztosította a produkciót.

Rechtenwald Kristóf

Kapcsolódó tartalmak

Csúcsot döntött a Madách Színház

Buchmann-Horváth Emese

Musical készül az Oscar-díjas filmből

admin

Nyolc nagyszínházi bemutató lesz a jövő évadban Székesfehérváron

Volf Anna

Látható színdarab a látássérülteknek a Pécsi Nemzeti Színházban

Sándor Petra

Videójáték készül Webber műveiből

admin