Hírek, beszámolók

Újra Cseszneken az István, a király

Ha augusztus, akkor államalapító szent királyunk ünnepe, s így aztán az ország több szegletében felcsendülnek ebben a hónapban a Szörényi-Bródy páros klasszikus sorai, dallamai. Az István, a király című rockopera mára már eggyé vált az állami ünneppel. 29 évvel ezelőtt, augusztus 20-án mutatták be a városligeti Szánkózó-dombon, amit azóta stílusosan Királydombnak neveztek el.Nagy sikerrel mutatták be egy évvel később a szegedi Dóm téren az ősbemutató gárdájával, Koltay Gábor rendezésében, aki később is színre vitte a mára már mindenki által kedvelt művet, 1990-ben újfent a Dóm téren, majd ősszel a Népstadionban, majd 1992-ben, a sevillai világkiállításon. A darab több kőszínházi sikerszériát élt meg. Kerényi Imre nevéhez fűződik a kőszínházi ősbemutató 1985-ben. A rockopera 1989-ig több, mint 200 előadást élt meg a Hevesi Sándor téren, az egykori Nemzeti Színházban (ma: Pesti Magyar Színház), ahol 2000-ben Iglódi István újra elővette a darabot. Jött újabb tizenkét év, s újabb valamivel több, mint kétszáz előadás Tóth Sándorral (képünkön) a címszerepben.

2007-ben, az akkori Megasztár-mániát meglovagolva Rosta Mária, a Szörényi-életművet gondozó Zikkurat Színpadi Ügynökség producere gondolt egyet, s egy nagyszabású castingot hirdetett a főbb szerepekre. Az így összeállt Társulat hatalmas tömeg előtt mutatta be az akkor 25. jubileumi születésnapját ünneplő darabot a Budapest Sportarénéban Szikora János rendezésében. Ezzel kezdetét vette A Társulat-turné, mely az ország különböző pontjaira vitte el az István, a királyt. Az előadást ezalatt a kaposvári és kecskeméti színház is befogadta. Az István, a király jövőre újabb jubileumához érkezik. 2013-ban lesz harminc éves az előadás, amelynek megrendezését az ügynökség Alföldi Róbertre bízta.

De a szerzőpáros népszerű előadása nemcsak a profi színházaké, amatőr társulatok tucatjai mutatják be napjainkban is. Közülük is leghíresebb a Mandala Dalszínház produkciója, mely már visszatérő vendég a Cseszneki Nyár rendezvénysorozat keretében. A cseszneki vár romjai kiváló díszletet kölcsönöznek az előadásnak. S érdekesség képpen a társulat mindig hív az előadásra egy-egy húzónevet, vendégszereplőt, akire szívesebben térnek be a látogatók. Az idei cseszneki előadáson István szerepében Tóth Sándort, a Magyar Színház művészét, Koppány szerepében pedig Kalapács Józsefet, a Pokolgép, az Omen egykori frontemberét láthatja a közönség. Fellép még Nagy Feró is, aki az ősbemutatón Laborc jelmezét öltötte magára. Az előadás augusztus 19-én, este 9 órai kezdettel tekinthető meg. Az ünnepet pedig idén is a tűzijáték zárja.

Előtte két nappal, augusztus 17-én, este fél 9-kor pedig Várpalotán, a felújított Thury-vár belső udvarán lesz látható az István, a király a Mandala Dalszínház produkciójaként.

forrás: a Cseszneki Nyár honlapja

Kapcsolódó tartalmak

Későbbre halasztják a Kolpert úr premierjét Szegeden

Bárány Anna

Szirbik Bernadett színésznő kapta a Domján Edit-díjat

Volf Anna

Érinthetetlenek (Margitszigeti Szabadtéri Színpad, 2012. június 27.)

Czibulka Stella

Császári Musicalgála Gödöllőn!

admin

Újra Wicked-nap Londonban!

admin