Hírek, beszámolók

Újra itt a KOZSZT! – A tervezett programban Csárdáskirálynő, A tavasz ébredése, Macskák

Tavaly hatalmas sikert aratott a kecskeméti Katona József Színház hagyományteremtő fesztiválja, az I. Kecskeméti Országos Zenés Színházi Találkozó. A KOZSZT idén június 12-e és 19-e között is várja a legjobb hazai és határon túli zenés színházi produkciókat, az előkészületek már javában tartanak.

Interjú Cseke Péterrel, a kecskeméti Katona József Színház igazgatójával.

– Hogyan választják ki, hogy mely előadások szerepeljenek a fesztiválprogramban?
– Nagyon sokan jelentkeztek. A fesztivál zsűrije – Horváth Ádám, az Operaház megbízott miniszteri biztosa, Márta István az Új Színház igazgatója, Gáspárik Attila a Marosvásárhelyi Művészeti Akadémia rektora, Szabó László az MTVA kommunikációs igazgatója és jómagam – válogattuk ki, hogy mely előadásokat hívjuk meg. Részben úgy, hogy az adott színházban megnéztük az előadást, a többit pedig DVD-n láttuk – mondja Cseke Péter, a kecskeméti színház igazgatója. – Összegeztük az elképzeléseket, majd megkezdtük a tárgyalásokat a legjobbakkal. Ezen a ponton több nehézséggel is meg kellett küzdenünk, mert volt olyan előadás, amelyik azért nem tud eljönni, mert idén a POSZT fesztivál időpontjának változása miatt ugyanakkor lesz a rendezvényünk. A debreceni társulat Ludas Matyi című kiváló előadásának díszlete pedig egyszerűen nem fér be a mi színházunkba, így ők másik darabbal jönnek.
– Milyen előadásokat hívtak meg a KOZSZT-ra?
– Három nagyszínházi, három kisszínházi és egy szabadtéri előadás szerepel a találkozó 2011-es műsortervében. Június 12-én a csíkszeredai társulat Csókos asszony című darabjával kezdünk. 14-én a Ruszt József Stúdió Színházban a Hólyagcirkusz Társulat Tudom, hogy élsz címet viselő érdekes, kísérleti műve lesz látható. 15-én Nyíregyházáról az Orfeum Anno-t mutatjuk be a Kelemen László Kamaraszínházban. Aztán 16-án az Operettszínház Csárdáskirálynője jön hozzánk, 17-én pedig a debreceni Csokonai Színház a Világvége szerelem című előadását mutatja be. A Tavasz ébredését, az Operettszínház musicaljét 18-án játsszák a fesztiválon. Az utolsó napon, június 19-én a tavalyi, nagy sikerre való tekintettel ismét egy ingyenesen megnézhető szabadtéri előadással kedveskedünk a kecskemétieknek és a turistáknak a város Főterének nagyszínpadán: a Madách Színház Macskák című előadásával.
– Idén is kapcsolódik majd szakmai konferencia a fesztiválhoz?
Igen, mert a tavalyi évben is nagyon fontos kérdésekről beszélgettünk a szakma különböző szegmenseinek képviselőivel: volt köztünk zeneszerző, díszlettervező, és több színházigazgató. Az egyik legfontosabb téma az elmúlt évben a jogdíj kérdésköre volt. A nyomorultak kapcsán személyesen is megtapasztaltam, hogy – főleg a külföldi musicalek esetében – milyen nehéz megszerezni az előadások jogait. Ezért biztos, hogy idén is lesz egy jogügyekkel foglalkozó kerekasztal beszélgetés. Már tavaly is felvetettem, hogy szóljunk az ifjúság helyzetéről, és magáról a musical műfajról – tette hozzá Cseke Péter. – Tudomásul kell venni, hogy a nézők egy jelentős része nem elsősorban a drámákra kíváncsiak – bár az igazán jó drámai előadásoknak mindig van közönsége –, hanem egyre inkább a zenés műfaj iránt érdeklődnek, szeretik a jó operett és musical előadásokat.
Kecskeméti előadást nem mutatnak be a fesztiválon?
– Tavaly sem volt, és idén sem lesz saját előadásunk a találkozón. Egyrészt azért, mert a mi darabjainkat már láthatta a közönség, másrészt díjakat is kiosztunk majd – többek között a Legjobb Színészt és a Legjobb Színésznőt is megválasztjuk, emellett lesz Közönségdíj is. Ezért mi a háttérben maradunk. Most az előkészítő fázisban vagyunk, a II. KOZSZT anyagi hátterének megteremtésén dolgozunk, és közismert, hogy egy fesztivál esetében ez igazi zsonglőrmutatvány. Az első rendezvényünkön azt tapasztaltuk, hogy nem csak a kecskemétieket vonzotta a zenés színházi találkozónk, hanem nagyon sokan jöttek el az előadásokra a megye más városaiból, sőt az ország távolabbi pontjairól is. Reméljük, hogy ez az idei évben is így lesz.

Bera Linda

 

Forrás: Kecskeméti Katona József Színház

Kapcsolódó tartalmak

Górcső alatt a Love Never Dies dvd

Vincze Dániel

Így készült a Jézus Krisztus Szupersztár – 5. rész

Volf Anna

1000. Dzsungel könyve a Pesti Színházban

Sándor Petra

Évadot zárt a Radnóti Miklós Színház

jambor.dorottya

Fantom 2: lehullt a lepel az első felvonásról

admin