Hírek, beszámolók

Újra színpadra lép A bábjátékos – Vastag Tamás és Szolnoki Tibor a soproni színpadon

Megkezdték Várkonyi Mátyás-Béres Attila A bábjátékos című rockoperájának olvasópróbáit a Soproni Petőfi Színházban. A bemutató 2016. január 9-én lesz.

A rockopera 1985-ös ősbemutatója óta most látható újból színpadon. A stábot Pataki András, a soproni színház igazgatója köszöntötte, aki elmondta: érdekes és izgalmas kihívás a társulat számára egy olyan zenés művet műsorra tűzni, melyet az első bemutatása óta nem láthattak a nézők. Ez is hozzájárul a különleges várakozáshoz és atmoszférához, mely a darabot övezi. Az pedig külön öröm és büszkeség, hogy az előadást maga a zeneszerző, Várkonyi Mátyás vezényli, aki újrahangszerelte a művet, sőt, még új dalokat is írt a most készülő produkcióhoz.

Katona Imre, a soproni színház vezető dramaturgja elmondta: nem csak egy különleges rockoperáról van szó, hanem egy igazi táncjátékról is, amely egyszerre ad énekesi, színészi és táncos feladatokat a szereplőknek. Így a Sopron Balett és a társulat összes tagja színpadra lép a produkcióban. Ezen kívül a teátrum színitanodájába járó fiatalok közül is sokan szerepelnek az előadásban.

Béres Attila szövegkönyve vibrálóan költői és mulatságos, ironikus és mély. Várkonyi  Mátyás muzsikája pedig azzal emelkedik ki toronymagasan az elmúlt évtizedek színpadi  zeneművei közül, hogy bravúrosan tudja ötvözni a lírát és a groteszket, és a népszerű  hangzások közé be tudja csempészni Sztravinszkij vagy akár Debussy sugallatait. A bábjátékos azt példázza, hogy lehet populáris az, ami választékos. A rockopera meghatározó konfliktusa a két főszereplő, a Diák és a Bábjátékos összecsapásában a látszat és igazság kérdéskörét járja körül. A történet – amelyben a valóság és illúzió örvénylik egymásba folytonosan – a színházon keresztül a világ szétzilált állapotát láttatja görbe tükörben mély humorral, okosan finom metaforákkal – hűen az ihlető Andersen-elbeszélés szellemiségéhez. A bábjátékos ugyanakkor szórakoztató darab, a rockopera műfajának korszakos jelentőségű műve.  Az a célom, hogy az előadásból igazi családi színházi élmény jöhessen létre – egyebek mellett erről beszélt Katona Imre az olvasópróbán.

A bábjátékos a soproni színház idei, ünnepi magyar évadának egyik legnagyobb vállalkozása, amely többszörösen összetett feladat elé állítja a társulatot. Ezért a szereplők az előkészületi munkálatokat márciusban már elkezdték, zenei korrepetálásokkal, hangképzéssel,kreatív gyakorlatokkal. Mindemellett júniusban bábanimáció és a mutatványos színház címmel Katona Imre tíznapos felkészítő tréninget tartott a stábnak.

 

Várkonyi Mátyás – Béres Attila: A BÁBJÁTÉKOS

rockopera Andersen nyomán

 

Szereplők:

Bábjátékos:        Szolnoki Tibor

Diák:                  Vastag Tamás

Csendbiztos:       Sárdy Zoltán

Zsebtolvaj:         Ács Tamás

Cinella:               Molnár Anikó

Pierrot:               Savanyu Gergely

Malvina:             Simon Andrea

Arlecchino:          Kiss Norbert

Nocchio:              Bolla Dániel

Quattrino:           Horváth László

Trilla:                  Szőcs Erika

Servetta:            Szalai Dóra

Félig kész bábu:  Papp Attila

Királynő:            Szlúka Brigitta

Rozi:                 Szalai Dóra/Szlúka Brigitta

Egy fiú:             Papp Attila/Bolla Bence

 

Táncos bábuk, a mindig ugrásra kész alteregók és a közönség:

A Sopron Balett tagjai és a színitanoda hallgatói

 

Koreográfus: Demcsák Ottó

Díszlet: Katona Imre

Jelmez: Horváth Kata

Világítási és látvány konzulens: Pelyhe János

Szcenikus: Kovács Ferenc

Korrepetitor, karvezető: Sárdy Barbara

Rendezőasszisztens: Simon Andrea

Vezényel: Várkonyi Mátyás / Oberfrank Péter

Rendező: Katona Imre

Kapcsolódó tartalmak

Elhunyt Kállai István, a magyar zenés színházi élet egyik legjelentősebb alakja

Buchmann-Horváth Emese

Mary Poppins (Madách Színház)

Tóth Barbara

Isten pénze – Interjú Földes Tamással

Buchmann-Horváth Emese

Rendhagyó A Notre Dame-i toronyőr sajtótájékoztató

Buchmann-Horváth Emese

Siker és ünneplés a My Fair Lady 300-ik előadásán

admin