Hírek, beszámolók

Világkörüli turnéra indul a Shrek musical

A produkció májusban megtöltötte az Arénát, most pedig a világjogokat megszerezve arra készül, hogy más országokban is bemutatkozhasson.

A musical története megegyezik a 2001-ben bemutatott, Oscar díjas animációs filmével. A Shrek ősbemutatója 2008-ban volt Broadway-n, 2011-ben a West End-en debütált, majd 2016 májusában a Papp László Budapest Sportarénában a hazai közönség is láthatta a barátságos Ogre színpadi kalandjait.

A magyar előadás annyira lenyűgözte az MTI/DreamWorks képviselőit, hogy Rosta Mária producer kapta meg a jogot arra, hogy világszerte bemutathassa a Szente Vajk által rendezett musicalt.

Állomásaik között szerepel Nyugat- és Kelet- Európa, az Öböl-országok, Közel- és Távol-Kelet, India, és Észak-Amerika is.

Szente Vajk, az előadás rendezője elmondta, hogy egy produkcióhoz 1%ötlet és 99%megvalósítás szükséges. Már korábban is dolgoztak együtt Rosta Mária producerrel, a Shrek ötlete a Játékszínben bemutatott Tied a világ című „zenés társasjáték” után merült fel.

„Éppen felszabadultak a Shrek világturné jogai, és a tulajdonosok ezt a lehetőséget átadták a magyar alkotóknak.”- mondta el Debreczeni Júlia, a Theatrum Mundi Ügynökség ügyvezetője, az MTI/DreamWorks képviselője.

A jogtulajdonosok támogatását élvező produkció angol nyelven lesz látható.

„Magyarországon ilyen még nem volt, hogy valaki megkapja a világjogokat.” –tette hozzá Rosta Mária.

Az Arénában ezer négyzetméteren mutatták be a musicalt, azonban külföldön feleekkora színpadokon fognak játszani, 2-3000fős csarnokokban. A 80-100 fős utazó csapatnak azonban így is hét darab, óriási méretű konténerre lesz szüksége a felszerelés szállításához.

A csütörtöki sajtótájékoztatón a rendező arról is beszélt, hogy a non-replica produkció nem hasonlít a londoni előadáshoz. „Új díszleteket, jelmezeket használunk magyar vonatkozásokkal. Új a koreográfia, új inverziók vannak a történetben. Olyan Shreket látnak, amit a világon még nem.”

Az alkotók mellett a musical színészei is örülnek, hogy újra összeáll a csapat.

A Shreket megformáló Feke Pál elárulta, hogy még nem játszott angol nyelvű előadásban, és magyarul is kihívás volt számára a címszerep, azonban most gyermekkori álma válik valóra azzal, hogy külföldi közönség előtt játszhat.

Csonka András rendkívüli lehetőségnek nevezte azt, hogy a határon túl énekelhet, és már el is kezdte a fizikai felkészülést a produkcióra.

Szinetár Dóra Fiona szerepét alakítja, s élete egyik legkatartikusabb pillanata volt a májusi előadás vége. A színésznő boldog, hogy még sokszor játszhatják a produkciót.

„A nem anyanyelven való játszás összetartja az előadást.”- tette hozzá Serbán Attila, aki eddig csak németül énekelt nem hazai közönség előtt.

Tóth Gabi is izgatottan várja a külföldi turnét, hiszen az előkészületek alatt egy nagy családdá kovácsolódott össze a Shrek csapata.

Hamarosan mások is csatlakozhatnak ehhez a „családhoz”, ugyanis a külföldi turnéhoz az előadásnak másodszereposztásra is szüksége lesz. Ennek kapcsán a közeljövőben castingot hirdetnek az alkotók.

Kapcsolódó tartalmak

Dzsessz és cigányzene házassága az Operettben

Buchmann-Horváth Emese

50 éves a Funny Girl

Vincze Dániel

Megjelent a Szupersztár dupla cd

Utasi Nikolett

Abigél – főpróba a szegedi Dóm téren

Rechtenwald Kristóf

Újabb átdolgozás alatt a Volt egyszer egy csapat

admin