Hírek, beszámolók

Ma van a Színházi világnap!

Világszerte ma ünneplik a Színházi világnapot! 1961  júniusában a Nemzetközi Színházi Intézet finnországi központja, Arvi Kivimaa elnökletével indítványozta a Színházi világnap megalapítását. A kezdeményezéshez csatlakoztak a skandináv központok is.

A következő évben 1962. március 27-én – amikor Párizsban kezdetét vette a „Nemzetek Színháza” ünnepségsorozat – tartották az első Színházi világnapot. Azóta minden év március 27-én a világ országai megünneplik a színház nemzeteket és embereket összetartó és összehozó erejét. Ezen alkalomból minden évben egy kiemelkedő színházművész, író, rendező világnapi üzenetet ír, amelyet több mint 20 nyelvre fordítanak le, majd olvasnak fel színházakban, televízióban és rádió-ban. Az első ilyen üzenetet Jean Cocteau írta, és az évek folyamán olyan nagy nevek csatlakoztak Cocteau-hoz, mint a nemrég elhunyt Arthur Miller, Laurence Olivier, Peter Brook, Pablo Neruda, Maurice Bejart és Eugene Ionesco.

1962 óta a világ országai különbözőképpen ünneplik a Színházi világnapot: ingyenesen látogatható színházi előadásokkal, konferenciák, kongresszusok és workshopok megrendezésével, speciális rádió és televízió műsorokkal, bálokkal, parádékkal és különböző díjátadókkal.

Kapcsolódó tartalmak

Macskák Mosonmagyaróváron

Volf Anna

Nyilvános a 2015-ös Színházak Éjszakája programja

Buchmann-Horváth Emese

Kukorica Jancsi Szolnokra érkezett

admin

Nemzetközi gyűjtemény Sigmund Romberg emlékére Nagykanizsán

Volf Anna

A muzsika hangja a Hevesi Sándor Színházban

Volf Anna