Hírek, beszámolók

Visszatekintés: a 2011/2012-es Broadway-évad zenés bemutatói (videóval)

Az elmúlt évben rendszeresen beszámoltunk a legfontosabb New York-i színházi eseményekről. A június 10-ei Tony-gála előtt az évad musical-premiereit gyűjtöttük össze.

Spider-Man: Turn Off the Dark (2012. június 14.)

A U2-tagok és Julie Taymor (The Lion King) musicale valószínűleg többször szerepelt az előző évad színházi híreiben, mint bármely más előadás. (A premier előtt mi is beszámoltunk a botrányoktól sem mentes, rekord hosszúságú preview-sorozat történéseiről.) A 75 millió dolláros költségvetésű mega-show premierét fél évig tologatták, így a bemutató már átkerült az idei évadra. A 75 milliós befektetés megtérülése nem a közeljövőben várható – ehhez a 14 millió dollárból színpadra állított, rekordot rekordra halmozó Wickednek is 15 hónap kellett -, ezzel együtt nem teljesít rosszul a musical a Broadway-n, a heti jegyeladási lista 3-4. helyét foglalja el. A Tony-díjon egy gyengének mondható évadban sem sikerült bekerülnie sem a legjobb új musical, sem a legjobb zene kategóriájában a jelöltek közé.
Tony-jelölései: legjobb jelmez, legjobb díszlet
Drama Desk díj: –
Kritikusok díja: legjobb díszlet, legjobb jelmez

Részletek az előadásból:

Follies felújítás (2011. szeptember 12.)

A történet szerint a Weismann’s Follies musical revü hajdani sztárjai visszatérnek sikereik egykori helyszínére, a lebontás előtt álló Weismann Theatre színpadára. Az egykori showgirlök élete Sondheim olyan slágerein keresztül elevenedik meg a néző előtt, mint a Broadway Baby, az I’m Still Here vagy a Losing My Mind.
A 2011-es felújítás a washingtoni Kennedy Centerben debütált, az ottani sikernek köszönhetően került át később a Broadway-re. A darab szerepeiben többek között Bernadette Peters, Elaine Paige és Jan Maxwell is színpadra lépett. A Drama Desk és az Outer Critics Circle Award végeredményeit nézve az előadás a legjobb felújítás és a legjobb férfi főszereplő kategóriában jó eséllyel pályázik egy-egy szobrocskára a vasárnapi Tony-gálán, míg a szereplőgárdából Bernadette Peters speciális Tony-díjban részesül.
Tony-jelölései: legjobb felújítás, legjobb musicalszínész főszerepben (Danny Burstein és Ron Raines), legjobb musicalszínész főszerepben (Jan Maxwell), legjobb musicalszínésznő mellékszerepben (Jayne Houdyshell), legjobb jelmez, legjobb világítás, legjobb hangdizájn.
Drama Desk díj: legjobb musical-felújítás, legjobb musicalszínész főszerepben (Danny Burstein), legjobb jelmez
Kritkusok díja: legjobb musical-felújítás, legjobb férfi főszereplő (Danny Burstein)

Részletek az előadásból:

Godspell felújítás (2011. november 7.)

Stephen Schwartz Jézus történetét feldolgozó musicale Hunter Parrish főszereplésével tért vissza a Broadway-re. A produkciót a kritikusok nem igazán szerették, a jegybevétel alapján a közönség sem tódul az előadásra. A musical jelenlegi főszereplője, Corbin Bleu lehetőséget kapott, hogy fellépjen a Tony-gálán, így a tévéközvetítés révén esetleg megnőhet az érdeklődés az előadás iránt. A producerek legalábbis ebben reménykednek, ha már színházi díjak elnyerésére jelölés hiányában nincs esélyük.
Tony-jelölései: –
Drama Desk díj: –
Kritkusok díja: –

Részletek az előadásból:

Bonnie & Clyde (2011. december 1.)

Frank Wildhorn a Broadway-n nem tartozik a különösebben kedvelt vagy elismert szerzők közé. Musicalei – kevés kivétellel – gyorsan megbuknak New York-ban, és a színházi díjak jelölőbizottságai sem bőkezűek a szerzővel. A bűnöző páros történetét feldolgozó musicale is villámgyorsan, egy hónap után került le a Broadway-n. Némi előrelépés ugyanakkor mégis megfigyelhető, hiszen hosszú idő után Wildhornt ismét Tony-díjra jelölték, bár nem ő a kategória esélyese. Az előadás két főszereplője, Laura Osnes és Jeremy Jordan jó kritikákat kapott, szép karriert jósolnak nekik a Broadway-n, mindketten ott vannak az idei Tony-jelöltek listáján. (Jeremy Jordan nem a Bonnie&Clyde-ért, hanem a Newsies-ban nyújtott teljesítményéért kapott jelölést.)
Tony-jelölései: legjobb zene és dalszöveg (Frank Wildhorn), legjobb női főszereplő (Laura Osnes)
Drama Desk díj: –
Kritkusok díja: –

Részletek az előadásból:

On a Clear Day You Can See Forever felújítás (2011. december 11.)

A musical filmváltozata (Egy tiszta nap szembenézhetsz az örökkévalósággal) talán a magyar közönség számára sem ismeretlen. A 2011-es Broadway-felújítást Harry Connick Jr. főszereplésével mutatták be, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és januárban le is vették a műsorról.
Tony-jelölései: legjobb női mellékszereplő (Jessie Mueller)
Drama Desk díj: –
Kritkusok díja: –

Részletek az előadásból:

Lysistrata Jones (2011. december 14.)

Az off-Broadway-ről áthozott musical Arisztofanész Lysistrata című művének és a High School Musicalnek a találkozásából született, ám a Broadway-közönség nem volt vevő az Athens University 30 éve nyeretlen kosárlabdacsapatának történetére. A darab a premier után néhány héttel lekerült a Broadway-n.
Tony-jelölés: legjobb szövegkönyv (Douglas Carter Beane)
Drama Desk díj: –
Kritkusok díja: –

Részletek az előadásból:

The Gershwins’ Porgy and Bess felújítás (2012. január 12.)

Az opera “musicalesre” formált verziója rossz előjelekkel érkezett a Broadway-re. Az új változat ellen többek között Stephen Sondheim is felemelte a szavát. A bemutató végül – elsősorban a címszerepeket alakító Audra McDonald és Norm Lewis jóvoltából – meggyőzte a kétkedőket. A 4-szeres Tony-díjas Audra McDonald pedig a legjobb úton halad afelé, hogy mindössze 42 évesen begyűjtse 5. Tony-díját, és ezzel az örökranglista élén utolérje a szintén 5 alkalommal díjazott Angela Lansbury-t.
Tony-jelölései: legjobb felújítás, legjobb férfi főszereplő (Norm Lewis), legjobb női főszereplő (Audra McDonald), legjobb férfi mellékszereplő (David Alan Grier)
Drama Desk díj: legjobb női főszereplő (Audra McDonald), legjobb hangdizájn
Kritkusok díja: legjobb női főszereplő (Audra McDonald)

Részletek az előadásból:

Once (2012. március 18.)

A 2006-os Egyszer című film színpadi változata az off-Broadway-ről került át a Broadway-re. A kis költségvetésű előadás a jóval drágább Disney-produkció, a Newsies (Rikkancsok) mellett a Tony-díj egyik nagy esélyese. Vasárnap kiderül, hogy Dávid és Góliát párharcából ki kerül ki győztesen.
Tony-jelölései: legjobb új musical, legjobb szövegkönyv (Enda Walsh), legjobb férfi főszereplő (Steve Kazee), legjobb női főszereplő (Cristin Milioti), legjobb női mellékszereplő (Elizabeth A. Davis), legjobb díszlet, legjobb hangdizájn, legjobb koreográfia (Steven Hoggett), legjobb rendezés (John Tiffany)
Drama Desk díj: legjobb új musical, legjobb rendező (John Tiffany), legjobb dalszöveg (Glen Hansard-Markéta Irglová), legjobb hangszerelés (Martin Lowe)
Kritkusok díja: legjobb új Broadway-musical, legjobb szövegkönyv (Enda Walsh), legjobb rendező (John Tiffany)

Részletek az előadásból:

Jézus Krisztus Szupersztár felújítás (2012. március 22.)

A Kanadában, Des McAnuff rendezésében bemutatott produkció Broadway-premierét éppen Webber születésnapján tartották. A Broadway-kritikusok nem voltak olyan lelkesek az előadás iránt, mint kanadai kollégáik, de a musicalfelújítások mezőnyében néhány jelölés azért összejött a Szupersztárnak. Meglepetés volt a Júdást alakító, és a premier környékén hosszan betegeskedő Josh Young (Júdás) Tony-jelölése.
Tony-jelölés: legjobb felújítás, legjobb férfi főszereplő (Josh Young)
Drama Desk díj: –
Kritkusok díja: –

Részletek az előadásból:

Newsies (2012. március 29.)

A “vidéken”, Jeremy Jordan főszereplésével bemutatott előadást eredetileg csak egy limitált sorozat erejéig vitték a Broadway-re tavasszal. A produkció népszerűsége azonban felülmúlta a várakozásokat, így a limitált széria többszöri hosszabbítása után végül bejelentették, hogy “open-end”, azaz nyílt végű sorozatként fut tovább a musical a Broadway-n. (Ez azt jelenti, hogy addig játsszák, amíg a befektetőknek megéri műsoron tartani az előadást.) A Bonnie&Clyde bukása után Jeremy Jordan “átigazolt” a Rikkancsokhoz, így nem csak a világpremieren, de New York-ban is ő játszhatja Jack Kelly szerepét. A musical dalait a 8-szoros Oscar-díjas és 7-szeres Golden Globe díjas Alan Menken írta, akinek – bár számos musicalét bemutatták New York-ban (Rémségek kicsiny boltja, A szépség és a szörnyeteg, A kis hableány, Apácashow) -, a Tony-díjat még nem sikerült elnyernie. Úgy tűnik, az idei végre az ő éve lesz.
Tony-jelölései: legjobb új musical, legjobb zene és dalszöveg (Alan Menken-Jack Feldman), legjobb szövegkönyv (Harvey Fierstein), legjobb férfi főszereplő (Jeremy Jordan), legjobb díszlet, legjobb koreográfia (Christopher Gattelli), legjobb rendezés (Jeff Calhoun)
Drama Desk díj: legjobb koreográfia (Christopher Gattelli), legjobb zene (Alan Menken)
Kritkusok díja: legjobb zene és dalszöveg (Alan Menken-Jack Feldman), legjobb koreográfia (Christopher Gattelli)

Részletek az előadásból:

Evita felújítás (2012. április 5.

Nagy várakozás előzte meg az Evita Broadway-premierét. Egyrészt azért, mert a New York-i közönség az eredeti, 1979-ben bemutatott és 1983-ban levett produkció óta nem láthatta Webber és Tim Rice musicalét. Emellett a 2006-os londoni produkcióból áthozott argentin származású színésznő, Elena Roger valamint Ricky Martin leszerződtetése is tovább fokozta az előadás iránti érdeklődést.
A bemutató után a kritikusok vegyesen értékelték az előadást. Különösen elégedetlenek voltak a címszerepet alakító Elena Rogerrel, akinek mentségére szólhat, hogy nem volt egyszerű dolga a Broadway-n, hiszen az 1979-es Evitával, Patti LuPone-nal nehéz állni az összehasonlítást. Ezzel együtt minden bizonnyal csalódás volt a színésznőnek és a stábnak, hogy a londoni Olivier-díj után a Broadway-n nem jelölték a Tony-díjra. A kritikusok a szereposztásból a Peront játszó Tony-díjas Michael Cerveris-t emelték ki.
Tony-jelölés: legjobb felújítás, legjobb férfi mellékszereplő (Michael Cerveris), legjobb koreográfia (Rob Ashford)
Drama Desk díj: –
Kritkusok díja: –

Részletek az előadásból:

Ghost the Musical (2012. március 15.)

Dave Stewart és Glen Ballard musicalét Londonból hozták át a Broadway-re, az eredeti londoni szereposztásból Richard Fleeshman és Caissie Levy jött át New York-ba. A Ghost nem kapott jó kritikákat, ezzel együtt egy viszonylag gyenge évadban ez is ért két Tony-jelölést.
Tony-jelölései: legjobb világítás, legjobb
női mellékszereplő (Da’Vine Joy Randolph)
Drama Desk díj: legjobb díszlet
Kritkusok díja: legjobb világítás

Részletek az előadásból:

Nice Work If You Can Get It (2012. április 24.)

A George és Ira Gershwin dalaiból összeállított musicalt az Anything Goes-ért díjazott Kathleen Marshall rendező-koreográfus állította színpadra Matthew Broderick és Kelli O’Hara főszereplésével. A musical jó kritikákat kapott, a habot a tortán a 10 Tony-jelölés jelentette. A Drama Desk és a Kritikusok Díjának nyerteseit elnézve viszont a legfontosabb kategóriákban a Nice Work…-nek nem sok babér terem majd a Tony-gálán.
Tony-jelölései: legjobb új musical, legjobb szövegkönyv (Joe DiPietro), legjobb női főszereplő (Kelli O’Hara), legjobb férfi mellékszereplő (Michael McGrath), legjobb női mellékszereplő (Judy Kaye), legjobb jelmez, legjobb hangdizájn, legjobb koreográfia (Kathleen Marshall)
Drama Desk díj: legjobb férfi mellékszereplő (Michael McGrath), legjobb női mellékszereplő (Judy Kaye), legjobb szövegkönyv (Joe DiPietro)
Kritkusok díja: legjobb férfi mellékszereplő (Michael McGrath), legjobb női mellékszereplő (Judy Kaye)

Részletek az előadásból:

Leap of Faith (2012. április 26.)

A Páratlan prédikátor című film alapján készült musicalt kapkodva, az On a Clear Day… váratlan bukását kihasználva hozták a Broadway-re. A 2010-es Los Angeles-i előbemutató után a producerek rendezőt és koreográfust cseréltek, és változásokat ígértek a Broadway-premierig. A musical azonban rossz csillagzat alatt született, az évad legrosszabb, legvitriolosabb kritikáit ez az előadás kapta. Ezúttal még a főszerepre szerződtetett, a Broadway-kritikusok által nagyra tartott Raúl Esparzát is csúnyán lehúzták az ítészek. Az évad elején azt valószínűsítették, hogy 4 jelölése után idén végre elnyeri a Tony-díjat, ám végül még jelölést sem sikerült szereznie. Hozzá hasonlóan a musical dalait szerző Alan Menken is a Leap of Faith-től várta élete első Tony-díjának elnyerését, hiába. (Menken egyébként a Leap of Faith-nek köszönhetően azon kevés szerzők egyike lett, akiknek egyszerre 3 darabja – Leap of Faith, Newsies, Apácashow – futott a Broadway-n.)
Az előzmények ismeretében hatalmas meglepetés volt, hogy az előadás Tony-jelölést szerzett a legjobb új musical kategóriában. Mindezt úgy, hogy ez volt az egyetlen jelölés, amit kaptak. A Broadway világát és a Tony-szavazókat ismerők szerint a vidéki “turné-színházak” tulajdonosai szavazhatták be a középső államokban sikerrel turnéztatható előadást a legjobb 5-be a drágább, kevésbé mobilis díszletekkel rendelkező Ghost, és a témája miatt nem igazán “turné-képes” Bonnie&Clyde helyett.
A Tony-jelölés ellenére a szégyenletesen rossz jegybevétel és az ebből adódó folyamatos veszteséges működés miatt végül mindössze 20 előadás után, május 13-án levették az előadást.
Tony-jelölései: legjobb új musical
Drama Desk díj: –
Kritkusok díja: –

Részletek az előadásból:

Ezek tehát azok az előadások, melyekért magyar idő szerint vasárnap éjszaka drukkolhatunk a Tony-gálán. A Neil Patrick Harris által vezetett díjátadón a Lysistrata Jones és az On a Clear Day You Can See Forever kivételével az összes idén bemutatott musical szereplőgárdája fellép majd.

Volf Anna

Kapcsolódó tartalmak

Riviera Girl – Kálmán Imre Teátrum

Buchmann-Horváth Emese

Riviera girl a Kálmán Imre Teátrumban

Sándor Petra

Elhunyt Székely György színháztörténész

Sándor Petra

Holdbeli csónakos – Debrecen

Vincze Dániel

Új beálló a Rómeó és Júliában – Peller Anna mint Capuletné (2012.11.28.)

Buchmann-Horváth Emese