Hírek, beszámolók

Visszatér Budapestre a Valahol Európában

17 év után újjra visszatér Budapestre a Valahol Európában. Decembertől a Magyar Színházban lesz látható, nem akármilyen szereposztással.

<--break->” src=”/sites/all/modules/wysiwyg/plugins/break/images/spacer.gif” title=”<--break-->“></p>
<p>Tizenhét év óta nem mutatták be a <strong>Valahol Európában</strong>t Budapesten. Mostantól egyszerre látható három Dés-musical a fővárosban. Két klasszikus, és egy klasszikusnak ígérkező. Mindazok, akik már látták a Dzsungel könyvét, sőt fel is nőttek rajta, és mostanában állnak sorba a Pál utcai fiúkért, azok végre megnézhetik a legendás Valahol Európában-t a <strong>Magyar Színház</strong>ban.</p>
<p style=

A II. világháború végén járunk, a béke első pillanataiban. Amikor a túlélési háborús reflexek működnek és még senki sem tudja hogyan lesz majd béke a lelkekben is. Egy árva kisfiú, Kuksi édesapja utolsó mondatát mormogja maga elé: „Nem szabad félni!” és közben retteg.

Az Állami Javítóintézetet szétbombázták. A találatot túlélt fiatal fiúk magukra hagyottan, csapatba rendeződve próbálják túlélni a háború viszontagságait és a béke első napjait. A fiúk befogadják Kuksit.

Időközben találkoznak egy másik gyereksereggel. Az eleinte nehézkes elfogadást követően rájönnek, hogy csak együtt vészelhetik át ezt az időszakot. Közben a szerveződő új hadsereg és a statáriális bíróság hajszolni kezdi az árvává vált gyerekeket, akiket egyszerűen csavargónak neveznek. Hiszen a béke sem tudja elképzelni magát hadsereg nélkül.

A két gyerekcsapat vezetője között meglepő kapcsolat alakul ki.

Vándorlásuk közben találnak egy elhagyatottnak tűnő kastélyt. Ott Simon Péter, egykori karmester és zeneszerző lakik. Bizalmatlanságból végül bizalom lesz a gyerekek és a ház ura között. Simon Péter megtanítja őket a zene fontosságára és szeretetére („A zene, az kell”).

Azonban a háborút a felnőttek sem képesek abbahagyni. Üldözni kezdik a gyerekeket és fegyverrel indulnak ellenük. A gyerekek ellenállnak, a harc sikeres mégis tragikus véget ér.

Az előadásnak különös jelentőséget ad a jelen, amikor Kelet és Nyugat Európa útjain megannyi árvagyerek keres menedéket a hazájukat sújtó háború elől. Családjukat vesztve keresnek új otthont, biztonságot, békét.

“Ez egy sötét történet, hisz mindkét felvonása halállal végződik, mégis ott van benne a jó, a katarzis felemelő érzése, mert a zene feloldja a konfliktusokat, és enyhíti a fájdalmat” – mondja Nagy Viktor, a darab rendezője. „Az én olvasatomban Simon Péter, a karmester Don Quijote-szerű figura, aki önfeláldozó tettével hívja fel a figyelmet az elembertelenedő, kizökkent világra, és hozza el a megváltást védencei számára. Rendezői ars poeticám szerint nem a történelem átírt és újraértelmezett lapjai az érdekesek, hanem az, hogyan képesek az emberek átélni mindezt. Az emberséget keresem a történetekben.”

Főbb szereplők:

Simon Péter:        Reviczky Gábor

Éva:                     Mahó Andrea

Hosszú:                Pavletits Béla

Ficsúr:                 Ágoston Péter

Kuksi:                  Vida Bálint, Bősz Mirkó

Egyenruhás:                  Bede-Fazekas Szabolcs

Leventeoktató:     Gémes Antos

Kapcsolódó tartalmak

A dzsungel könyve a Gödöllői arborétum színpadán

halasi.vivien

XXI. századi dzsungel könyve

Sándor Petra

Arany Kotta Díj 2014/2015

Sándor Petra

Richard Chamberlain a Spamalotban

admin

Nálam a minőség az első

Vincze Dániel