Hírek, beszámolók

Defying Gravity – ötéves a Wicked

Wicked2003. október 30.-án mutatták be az azóta már világszerte hatalmas népszerűségnek örvendő Schwartz-musicalt a Broadway-n. A vegyes kritikák ellenére a New York-i közönség az első perctől szívébe zárta a Gonosz Nyugati Boszorkány történetét, később nem volt ez másként a többi Wicked-produkció esetében sem.  Tinilányok hada tekinti példaképnek a mese hősnőjét, a fiatal színésznők számára pedig az álomszerepek álomszerepe lett Elphaba.

A két női főszerep sok színésznőt tett ismertté, sőt sztárrá a musical-műfajban. A Broadway-n az elmúlt öt év alatt Idina Menzel, Shoshana Bean, Eden Espinosa, Ana Gasteyer, Julia Murney, Stephanie J Block és Kerry Ellis játszhatta és énekelhette el Elphaba szerepét, míg Glindaként Kristin Chenoweth, Jennifer Laura Thompson, Megan Hilty, Kate Reinders, Kendra Kassebaum, és Annaleigh Ashford lépett színpadra.

A musical óriási sikerrel fut New York-on kívül Londonban, Los Angelesben, Chicagóban, Stuttgartban, Tokióban és Melbourne-ben is. Csak a Broadway-előadást több mint 3,75 millióan látták, a jelenlegi jegyelővételek pedig meghaladják a 30 millió dollárt. A Wicked öt éve a legnagyobb bevételt termelő Broadway-show, egyetlen másik előadás sem tud a közelébe kerülni.

A hihetetlen sikert a produkció megálmodói öt éve próbálják megmagyarázni, ilyen fogadtatásra ugyanis senki nem számított. Egyikük véleménye szerint a Wicked sikere abban rejlik, hogy egy kicsit minden lány tudja, hogy milyen érzés “zöldnek lenni”.

Kapcsolódó tartalmak

Amerikában is siker a Mamma Mia!

admin

A Szegedi Szabadtérin A nyomorultak olyan lesz, mint egy szélesvásznú mozi

Rechtenwald Kristóf

Átadták a Színikritikusok Díját

admin

Megkezdődtek a Marie Antoinette próbái a Budapesti Operettszínházban

Buchmann-Horváth Emese

A New York-i színházi díjak jelöltjei – az új musicalek

admin