Hírek, beszámolók

XXI. századi dzsungel könyve

Lézershow, graffiti, világító tigris szemek, boxkesztyű, hűtőláda, színes, válozatos jelmezek jellemzik a Böhm György által rendezett A dzsungel könyve című musicalt a Pécsi Nemzeti Színházban.

Elsőre talán furcsán hangzik ez a felsorolás, de a január 13-án bemutatott Dés László-Békés Pál-Geszti Péter által Rudyard Kipling azonos című regényéből írt musical hatalmas sikert aratott a pécsi közönség körében. A mindenki által ismert történetet Maugliról, akit szülei megölése után befogadnak a farkasok, egy teljesen új megközelítésben láthatjuk. A kezdő videó egy emberek által létrehozott természeti katasztrófát mutat be, amelyben a világ szinte elpusztul, megsemmisül. A díszletek is ezt a pusztítást hivatottak ábrázolni, kiégett autó, olajoshordók, szemét hever a színpadon, Maugli (Mikola Gergő/Szabó Dávid) pedig üres üditősdobozokkal dobálózik. A jelmezeket megnézve is inkább az ember, mint az állat felé hajlunk akkor is, ha tudjuk, hogy a történet szerint a színpadon egy medvét, párducot, óriáskígyót, vagy épp majmokat látunk. A nagyvárosi rohanó élet, az egymásra nem figyelés, vagyis napjaink életvitele következényének tanulsága vonható le a darab mese vonalán átlátók számára.

A gyerekek a mesén felül a látványos elemeknek is örülnek, a lézer, és a Tigris éjszakája alatt a közönség sorai mellett világító “tigris szemek” már-már show szerűvé varázsolják az előadást. A Pécsi Balett fergeteges tánca pedig tovább fokozza a hatást.

Az előadás kellemes és tanulságos kikapcsolódást ígér gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, a végére feltehetjük a kérdést magunknak, amit Maugli is feltesz: állatok között emberek vagyunk, emberek között állatok. Vajon akkor mik vagyunk?

Sándor Petra

Kapcsolódó tartalmak

Virágot Algernonnak olvasópróba (Budapesti Operettszínház)

Buchmann-Horváth Emese

Catherine Zeta-Jones a Broadway-n?

admin

Görkorcsolyák a bécsi Rudolfban

admin

Évadnyitó a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Sándor Petra

A Love Never Dies Magyarországon?

admin